Hazai hírek Oktatás

Hogyan lehet kezelni a jelenlegi helyzetet az iskolákban

Hogyan lehet kezelni a jelenlegi helyzetet az iskolákbanAz iskolás gyermekek és fiatalok is látják, hogy mi folyik a társadalomban. A minisztérium rövid összefoglalót készített az iskoláknak arról, hogy a tanárok miként kommunikálhatják a jelenlegi feszült helyzetet a diákokkal. A mellékelt linkek a válsághelyzetekben ajánlott segédanyagokat és ajánlott eljárásokat tartalmaznak.

 1. Őrizzük meg nyugalmunkat!

  Ne foglalkozzon proaktívan egy olyan válsághelyzettel, amely jelenleg a társadalomban visszhangra talál a tanulóknál – a helyzet súlyossága ellenére a gyermekek és fiatalok világa különbözik a felnőttekétől. Fontos, hogy ne vetítsük ki érzelmeinket és szorongásainkat a gyerekekre és fiatalokra.

 2. Ha a témát a tanulók vetik fel, ítélje el az erőszakot, és hallgassa meg őket.

  Csak hallgassa meg a tanulókat, amikor megosztják a témát. Ha jelenlegi témát hoznak fel, kérdezze meg őket, hogy mit éreznek. Nem kell magát a témát megvitatnia a tanulókkal, csak a tapasztalataikat.

  Kritikus helyzetek esetén ideális, ha reggeli beszélgetéseket vezet be. Ezek teret teremtenek az osztályteremben az érzéseik és gondolataik megosztására, és támpontot adnak a tanároknak, hogyan kell reagálniuk, és milyen lesz az osztálytermi légkör. Ha nem tart reggeli beszélgetéseket, akkor egy osztályfőnöki vagy egyéb órát használhat. Ha az iskola lehetővé teszi az érzések kezdeti megosztását, az minden körülmények között hasznos.

 3. Kövesse a szakértők ajánlásait

  Ha az osztályában vannak olyan tanulók, akik nagyon intenzív érzelmeket élnek át az aktuális helyzettel kapcsolatban, vagy ha a témával kapcsolatban az osztályon belül jelentős konfliktusokat észlel, a szünetben vegye fel a kapcsolatot az iskolai támogató csoporttal vagy a tanácsadó és prevenciós központtal.

 4. Ellenőrizze az információkat

  Társadalmi válsághelyzetekben gyakran indulnak el összeesküvéselméletek arról, hogy a dolgok „valójában” hogyan történtek. Ha az osztályteremben vita alakul ki, tanácsolja a diákoknak, hogy ne hagyják magukat elragadni a közösségi médiában megjelenő információáradat által, több forrás alapján ellenőrizzék az információkat, és ne osszák meg az ellenőrizetlen állításokat.

Ajánlott források:

 

Hasznos lehet:

Krízový manažment v školskej riadiacej praxi (online)

Prezenčné vzdelávanie realizujeme online cez platformu ZOOM.

Termíny vzdelávania:

25.  máj 2024 v čase od 8:00 – 18:00 hod – otvorenie skupiny
15. jún 2024 v čase od 8:00 – 18:00 hod. 

Lektorka: prof. Andrea Majlingová, PhD.

Na modul programu vzdelávania, ktorý otvoríme v mesiaci máj 2024 je potrebné poslať prihlášku do 20. 5. 2024. 

Záväznú prihlášku spolu s Osvedčením základný program funkčného vzdelávania a overeným dokladom o Vašom ukončenom vzdelaní posielate poštou. 

______________

Kapcsolódó:

Krízisprotokoll

Krízový plán školy