Kitekintő

Szlovákia is aláírta az Artemis-megállapodást a Hold békés felfedezéséről

ArtemisTomáš Drucker, a Szlovák Köztársaság oktatási, kutatási, fejlesztési és ifjúsági minisztere aláírja az Artemis-megállapodást, miközben Bill Nelson NASA-adminisztrátor (jobbra) és Radovan Javorcik, a Szlovák Köztársaság Egyesült Államokbeli nagykövete (balra) figyelik őt a NASA washingtoni Mary W. Jackson NASA-székházában 2024. május 30-án, csütörtökön. (A kép forrása: NASA/Keegan Barber)

A NASA csütörtökön (május 30-án) ünnepséget tartott washingtoni székhelyén, ahol Szlovákia és Peru képviselői is megjelentek. Az esemény során mindkét ország aláírta az ügynökség Artemis-megállapodásait, egy olyan elvrendszert, amelynek célja a békés űrbeli és holdi együttműködés kereteinek meghatározása.

A most csatlakozó két országgal együtt az aláíró országok száma 42-re emelkedett. Az Artemis-megállapodásokat először 2020 októberében nyolc nemzet – köztük az Egyesült Államok – indította el és írta alá.

Artemis
Az Artemis űrhajósok illusztrációja a Holdon.

Bill Nelson, a NASA vezetője két külön ügynökségi nyilatkozatban méltatta a két ország csatlakozását. „Az Egyesült Államok és Szlovákia mélyen megérti a felfedezés erejét. Nemzeteink partnerségének eme új fejezetével előmozdítjuk ezt a globális koalíciót, hogy nyíltan, felelősségteljesen és békében fedezzük fel a világűrt” – mondta Nelson Szlovákia részvételéről.

Szlovákia nevében Tomáš Drucker, az ország oktatási, kutatási, fejlesztési és ifjúsági minisztere írta alá a megállapodást. Hasonlóképpen, a NASA adminisztrátora egy külön nyilatkozatban azt mondta, hogy Peru és az Egyesült Államok számára ez az „óriási előrelépés” „annak a több évtizedes munkának az eredménye, amelyet Peru a világűrben való kutatások érdekében végzett”.

„Az Artemis-megállapodás egyre gyorsabb népszerűsége  azt mutatja, hogy az emberiség világméretű hite az űrben való jobb jövőbe vetett hitet mutatja” – mondta a SpaceNews-nak Mike Gold, a Redwire növekedési igazgatója, aki korábban a NASA tisztviselőjeként az Artemis-megállapodá kidolgozását vezette. „Egy olyan időszakban, amikor annyi konfliktust és fájdalmat látunk a világban, az Artemis olyan fényt nyújt, amely utat mutathat nekünk a csodákkal teli jövő felé.”

Az aláírási ceremóniára egy héttel azután került sor, hogy a megállapodást aláíró 40 nemzet közül 24 találkozott a Kanadai Űrügynökség székhelyén, Montreal mellett, a második éves munkaértekezleten. A résztvevők olyan témákat vitattak meg, mint a beavatkozásmentesség és az interoperabilitás, amelyek a megállapodás két elemét képezik, és e témakörökben egy gyakorlatot is végrehajtottak. A tervek szerint az Artemis-megállapodásban részes országok képviselői októberben, az olaszországi Milánóban megrendezésre kerülő Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson ismét személyesen találkoznak.