Tanuljunk Természetismeret

Milyen nagy a világegyetem?

világegyetem
Cosmic Eye

Ez a Cosmic Eye című rövidfilm eredeti, tájkép formátumú változata, amelyet Danail Obreschkow asztrofizikus tervezett. A film a világegyetem minden ismert skáláján végigzoomol, a parányi elemi részecskéktől a gigantikus kozmikus hálóig. Ezt a projektet a világegyetem léptékeinek egyre pontosabb grafikus ábrázolásai ihlették, beleértve Kees Boeke „Cosmic View” című klasszikus esszéjét (1957), Eva Szasz „Cosmic Zoom” című rövidfilmjét (1968), valamint Charles és Ray Eames „Powers of Ten” című legendás filmjét (1977). A Cosmic Eye ezeket a történelmi szemléltetéseket a legmodernebb technikával, modern detektorokkal, teleszkópokkal és mikroszkópokkal készített valódi fényképek segítségével viszi tovább. Más nézetek modern számítógépes modellek ábrázolásai. Vektoralapú keverési technikákat használnak a zökkenőmentes nagyításhoz.

A Cosmic Eye 2018-as változata a 2011-es, portré formátumú változathoz képest továbbfejlesztett grafikát és kisebb technikai korrekciókat tartalmaz.

Ahogy szokták mondani: minden viszonylagos, így csak nézőpont kérdése, miket akarunk összehasonlítani egymással. Ez tényleg így is van. Gondolkoztál már azon, mekkorák vagyunk a Világmindenség méreteihez képest? Hogy mekkora relatív távolságok léteznek a Kozmoszban? Ha igen, akkor ez a videó számodra is készült.

Különösen, ahogy felnézünk az égre éjszaka, ahol a felhőtlen mennybolton épp rengeteg csillag fénypontja ragyog körbe minket, és a Holdunk sápadt arca is a szemünkbe világít (pontosabban reánkveri önmagáról a Nap fényét), önkéntelenül is megfogalmazódhatnak bennünk ezek az egyébként igen lényeges kérdések. Mekkorák vagyunk tulajdonképpen, és mekkorák a dolgok odakinn a mélységes Világmindenségben?

Ugorjunk is elméletben fejest a végeláthatatlan kozmikus óceánba, első körben, ha tehetjük, rögtön állítsuk be a videóminőséget a maximális, 1080p felbontásra. Az ezt bemutató videó skálája a 3500 kilométer átmérőjű Holddal kezdődik, innen lépésenként jutunk el a közel 13 ezer kilométer átmérőjű Földünkig, majd sorra jönnek a nagyobb bolygók (akad exoplanéta is) és csillagok. Ahogy haladunk előre, egyre elképesztőbb méretek jelennek meg, szinte beleborzongunk mennyire apró kis porszemek vagyunk a világűr hatalmas objektumaihoz képest.