Hazai hírek

Feketébe öltöztek a tanárok a pedagógusnapon

Az oktatásügy gyászos helyzetére hívta ma fel a figyelmet a Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése (ISU), tájékoztatása szerint 1100 iskola tanárai csatlakoztak a felhívásukhoz, és ma feketébe öltöztek , úgy mentek tanítani.

Az akciót pedagógusnapra időzítették, emellett délben megszakították a tanítást és egy perces csenddel tiltakoztak az oktatási minisztérium
tervei ellen. Szerintük Martina Lubyová oktatási miniszter rózsaszín képet igyekszik festeni az iskolaügyről, ám a helyzet gyászos.

Elégedetlenek vagyunk, mert nincsenek rendszerszintű, átgondolt megoldások, reformok az oktatásügyben, a pedagógusbérek terén még mindig az utolsók közé tartozunk az Európai Unióban, az uniós támogatásokat szétlopják, a tudományos kutatást elsorvasztják, a pedagógustörvény tervezett módosításai pedig nem a valós problémákra reagálnak” – jelentette ki a tiltakozás egyik szervezője, Mária Rotheinsteinová tanárnő.

A sítanfolyamokra adott állami hozzájárulás vagy az iskolai ingyen ebéd nem oldja meg az oktatásügy helyzetét, ettől nem emelkedik a színvonal” – tette hozzá Michal Tlelka tanár az ISU rögtönzött sajtótájékoztatóján, egy pozsonyi iskola előtt.

A pedagógusokhoz ma csatlakoztak a földművelésügyi miniszter ellen tüntető mezőgazdasági termelők is, akik néhány napja lóháton indultak az ország különböző részeiből Pozsonyba. Szolidaritásuk jeleként ma fekete ruhában lovagolnak. Ők a földművelési miniszter, Gabriela Matečná leváltását követelik, mindkét miniszter asszonyt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelölte.

Szolidaritása jeleként a Cseh Pedagógus Kamara is csatlakozott a szlovákiai tiltakozáshoz, felszólította tagjait, hogy feketében menjenek tanítani, vagy tűzzenek fekete szalagot a ruhájukra.

– KM –

Egy hozzászólás

Nem lehet hozzászólni.