Egyéb kategória

Mikor van apák napja? Ma!

apák napja, június, harmadik vasárnap
(Pixabay)

Június harmadik vasárnapja apák napja – bár a világ számos országában máskor ünneplik. Ha egyáltalán.
Mert koránt sincs annyira a köztudatban, mint az anyák napja, maguk az érintettek sem biztos, hogy tudnak róla. Hiszen anyák napi műsor minden évben minden óvodában és iskolában van, apák napiról nemigen hallani. Ha van olvasónk, aki volt már apák napi előadáson, küldjön rövid beszámolót.

Ez is Amerikából jött, mint oly sok minden a rendszerváltás után (bár néhány katolikus ország a középkorban szórványosan ünnepelte, apák napja Szent József ünnepe volt – József napon).

Az első apák napi rendezvényt egy nő, Sonora Smart Dodd kezdeményezte Arkansas államban, az 1900-as évek elején: mivel édesanyja korán meghalt, az apja egyedül nevelte fel őt és öt testvérét. Fokozatosan az USA egyre több államában kezdték ünnepelni, de csak 1972-ben lett hivatalos ünnep.

apák napja
(Pixabay)

1,4 millió apa

A tavalyi népszámláláskor megszámolták az apákat is, először az ország történetében. Szlovákiában 1,4 millió apa van.
Ez egyúttal azt jelenti, hogy a 2,7 millió férfiből 1,3 milliónak nincs gyereke – természetesen főleg a fiatal korosztályba tartozókról van szó.
Az apák 47 százalékának két gyereke van, 25 százalékuknak egy – 28 százalékuknak 3 vagy több.

A 65 év feletti férfiak több mint 90 százalékának van legalább egy gyereke, a 43 év felettieknél még mindig 75 százalék felett van az arányuk, ám az ennél fiatalabbaknál már egyre csökken. A 33 évnél idősebbeknél csak 50 százalék.
Megyékre lebontva Eperjes és Kassa megyében van a legtöbb olyan férfi, akinek van gyereke, majd Nyitra, Zsolna és Pozsony következik. Viszont nagyszombat megyében van a legtöbb gyerektelen férfi.