Kitekintő Vélemény

Erasmus-héten a somorjai Madách gimnázium csapata

A győri Kazinczy Gimnázium adott otthont az Erasmus+ program keretében megrendezett Nemzetközi diáktalálkozónak, amelyen részt vettek a Somorjai Madách Imre Gimnázium diákjai, valamint a Bécsújhelyi (Wiener Neustadt) Zehnergassei Gimnázium csapata is.

A közös projekt a közép-európai régió múltjával, jelenével és jövőjével foglalkozik, miközben az iskolák új ötleteket keresnek és fogalmaznak meg, amelyek hozzájárulhatnak környezetünk megóvásához, szépítéséhez, illetve a környezettudatos nemzedék neveléséhez.

Fair trade, mobiltelefonok, migráció

Mindhárom iskola érdekes témákkal foglalkozott a tannév során: a fair trade (méltányos kereskedelem) ugyanúgy a viták és műhelymunka tárgya volt, mint a mobiltelefonok, a világ népességének élelmezési helyzete vagy a migráció.

A madáchosok tavaly ősszel Bott Andrea tanárnő vezetésével a közlekedés környezeti hatásait vizsgálták. Remek makettek készültek, amelyek az iskola 2. emeletén kialakított Erasmus+ teremben láthatók a többi, a tanév során elkészült anyaggal együtt. A világélelmezés helyzetével és a mobiltelefonokkal a Südwind bécsi aktivistája, Jana Tanner vezetésével foglalkoztak a diákok. A műhelymunka során nem csak új ismeretekkel gazdagodott a harminc résztvevő, hanem rengeteg új ötlet is megfogalmazódott, amelyeket a győri találkozón vitattak meg.

Németül is ment

Az egyhetes találkozón az eddig elvégzett munkákról számoltak be a diákok. A prezentációk és a beszélgetések német nyelven zajlottak, s bár Szlovákiában ez év szeptemberéig a kötelező első idegennyelv az angol, a kezdő németesek remekül vették az akadályokat.

Az Erasmus-hét során a régióval is ismerkedtek a diákok: sárkányhajókkal járták be a Mosoni-Dunát, a Morava hajóval átkeltek a bősi zsilipkamrákon, Pannonhalmán az Apátság épületén kívül megtekintették a gyógynövényültetvényeket, a levendulaolaj-manufaktúrát, s lehetőségük volt tanulmányozni a biomassza fűtőmű működését is.

Ősztől folytatják

A találkozó utolsó napján megfogalmazták a világítótorony-projekteket: a következő tanévre tervezett munkával kapcsolatos ötleteket beszélték meg a résztvevők, hiszen a munka folytatódik, és jövő júniusban a Zehnergassén találkoznak az erasmusosok.

Haluska Viola