Oktatás

Ne büntesse a gyereket a rossz bizonyítvány miatt!

A tanév végén, amikor az egész évi teljesítményt összegző rossz jegyek már a bizonyítványban szerepelnek, nincs nagy értelme a fenyítésnek.
„A büntetéspárti logika szerint az állam is büntethetné a szülőket, amiért év közben nem figyeltek eléggé oda arra, hogy a gyerekeik jobban tanuljanak” – mutatott rá František Skokan pszichológus.

A gyerek előmenetele nem romlik egyik napról a másikra. „Ha a szülő egész évben nyomon követte gyereke tanulmányi előmenetelét, a bizonyítvány nem okozhat meglepetést – főleg az internetes ellenőrzők világában” – magyarázta Lelkes Viktória pszichológus. Ráadásul az iskolák már 3 hónappal a tanév vége előtt írásos figyelmeztetést küldenek, hogy a gyerek melyik tantárgyból áll rosszul. „Amikor ezt megkapják, akkor kell cselekedni, például elvenni a mobilt, letiltani a haverokat, elkobozni a táblagépet” – jegyezte meg Miron Zelina pszichológus.

A szülő csődje

Az esetleges fizikai bántalmazás a szülő abszolút csődje. „A büntetés a tanév végén már semmit nem old meg, csak megromlik a kapcsolat a gyerek és a szülő között, kiváltképp, ha a gyerek szerint a büntetés túlzott” – figyelmeztetett Miron Zelina.

Nagyon fontos elmagyarázni, hogy az iskolai eredmény a rendszeres, mindennapi szorgalmas munka gyümölcse. Ezért fontos jó rezsimet kialakítani, mindjárt a tanév elején le kell fektetni a szabályokat, megfelelő célt kell kitűzni, esetleg valamilyen jutalmat kilátásba helyezni.

„Kedves szülők, ne csináljanak tragédiát a jegyekből!” – figyelmeztet Zelina. Természetesen a dolgot nem szabad lebecsülni, de nem az osztályzat a legfontosabb dolog a világon, és nem is mindig fejezi ki egy-egy tanuló tényleges képességeit.

Tanulás a nyári szünetben

Vannak, akik szerint azonnal pótolni kell a gyerek hézagos tudását, és képesek akár az egész szünetben tanulásra fogni.Ez nem helyes. „A gyerekek alig várják, hogy az egész évi munka után végre átadhassák magukat a várva várt szabadságnak. A nyár a pihenés, az új élmények ideje. Nem célravezető ilyenkor erőltetni a tanulást, mert ez  visszafelé sülhet el” – magyarázta Lelkes Viktória.

Forrás: Új Szó