Egyéb kategória

Tízmillió euró a kezdő pedagógusok fizetésének emelésére

Tízmillió
Illusztráció – pixabay

Szeptembertől emelkedik a kezdő pedagógusok és szakdolgozók bére – közölte az Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (OZPŠaV).
Pavol Ondek, a szakszervezet elnöke elmondta, mintegy 10 millió eurót különített el az állam külön erre a célra az idei év utolsó négy hónapjára.

„Többször tárgyaltunk az oktatási és a pénzügyminisztérium illetékeseivel, és a 2020-as évre mintegy 33 millió eurót különítenek el fizetésemelésekre. Úgy véljük, ezzel az intézkedéssel vonzóbbá tehetjük a pedagóguspályát a fiatalok körében” – mondta Ondek.

A parlament második olvasatba utalta a közérdekű tevékenységet végző munkavállalók javadalmazásáról szóló törvény módosítását. A változás szeptember 1-jétől lépne életbe, különös tekintettel az oktatás összes területén tevékenykedő pályakezdő pedagógusra és szakdolgozóra, függetlenül attól, milyen iskolában, oktatási intézményben dolgoznak. A változás az egyetemi oktatókat, a kutatási és fejlesztési területen dolgozókat, valamit a doktori ösztöndíjasokat is érinti.
„Az alapilletmény 9,5 százalékkal, a felsőoktatásban dolgozóké pedig 8,7 százalékkal emelkedik. Ezzel a változással nem kerülnek hátrányos helyzetbe a hosszabb ideje a pályán lévő kollégák” – jelentette ki a szakszervezeti elnök.
Az oktatási minisztérium álláspontja szerint a törvénymódosítás célja, hogy már a pályájuk elején magasabb bért kapjanak a tanítók. „Ez egy lépés afelé, hogy vonzóbbá tegyük a pályát a középiskolai végzősök és a pályakezdő diplomások körében. A felmérések szerint éppen az alacsony tanítói fizetések miatt nem érdekli a fiatalokat a pedagógiai pálya” – közölte az oktatási tárca kommunikációs osztálya.
A javaslat célja, hogy a kezdő tanárok fizetését minél jelentősebben megemeljék, ugyanakkor érvényes maradjon az az elv, hogy a tapasztaltabb tanárok többet keresnek, mint a fiatalok. „A kezdők fizetését 76,50 euróval kell emelni. Ma a kezdőfizetés 805 euró, az emelés után 881,50 lesz” – zárta az oktatási tárca. (tasr)