Közösség

Több a magyar elsős Királyhelmecen

Már biztos, hogy két első osztályt nyithatnak a következő tanévben a királyhelmecen a magyar iskolában. A tanintézménybe idén eddig több mint negyven gyereket írattak be.
Szabó Ferdinánd, a Helmeczy Mihály Alapiskola igazgatója elmondta, a 2016/2017-es tanévben volt a legkevesebb magyar elsős, akkor mindössze 25 gyereket írattak be. A gyereklétszám – a programoknak és a beruházásoknak is köszönhetően – később 30 fölé emelkedett, idén pedig már 44 gyerek szülei választották a magyar alapiskolát. Négy gyerek ugyan évet halaszt, mert még nem iskolaérett, ám ez a diáklétszám már így is reménykedésre ad okot.

A többségében magyarlakta Királyhelmecen évente 75–80 gyerek születik, a szlovák és a magyar iskolába járók aránya eddig egyáltalán nem tükrözte a város nemzetiségi arányait. Az iskola vezetése az önkormányzattal és civil szervezetekkel karöltve igyekszik mindent megtenni a helyzet javításáért, és a munkának lassan az eredményei is látszanak. Szabó Ferdinánd elmondása szerint most például Bacskából, Perbenyikből, Radból, Szentesből, Ágcsernyőből, Dobráról, Bolyból, Leleszről és Szentmáriáról is hoztak gyerekeket az ünnepélyes beiratkozásra.

Fejlesztések, csoportfoglalkozás, programok

Az elmúlt években komoly összeget fordítottak az iskola korszerűsítésére: 2016 végén saját forrásból több mint 25 ezer, 2017-ben pedig 35 ezer eurót költöttek erre a célra. A Komplex Instrukciós Program (KIP) keretében megvalósított csoportfoglalkozásokat Szlovákiában jelenleg két helyen, Királyhelmecen és az ógyallai Feszty Árpád Alapiskolában és Óvodában alkalmazzák. Erre azután nyílt lehetőség, hogy a Feszty Árpád alapiskolával, a budapesti Digitális Esélyegyenlőség Alapítvánnyal, valamint a Komáromi Rotary Clubbal közösen 460 524 eurós pályázatot nyertek el.

Ebből a pénzből a fő pályázó királyhelmeci alapiskolában 117 811 euró felhasználásával az instrukciós program alkalmazása mellett tananyagfejlesztésre, eszközvásárlásra, tankönyvek írására és egyéb segédanyagok létrehozására, valamint szakmai találkozók szervezésére is lehetőség lesz. Egy másik sikeres pályázatnak köszönhetően pedagógiai asszisztensek és iskolapszichológus foglalkoztatásához is segítséget kaptak. Az elnyert 139 109 eurót az önrésszel az intézmény fenntartója, a város önkormányzata egészítette ki, mint ahogyan a másik pályázati összeget is, sőt itt, mivel utófinanszírozott projektről van szó, a város a szükséges pénzt is előre az iskola rendelkezésére bocsátotta.

Kukkants be!

Szabó Ferdinánd elmondta, a felsoroltakon kívül egyéb programjaik is vannak, a Kukkants be hozzánk! elnevezésű rendezvénysorozattal az óvodásokat és szüleiket próbálják megszólítani, rendszeresen szerveznek családi napokat és egyéb közösségi események rendezésébe is aktívan bekapcsolódnak. Nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre, az iskola alsó tagozatán népi játékokat játszanak, a felső tagozaton pedig nemrég tánccsoport alakult.

Bodrogközi Pulyák

Az iskola ad otthont a Tempora Orientia – A Jövő Nemzedékek Polgári Társulás által működtetett Bodrogközi Pulyák gyermek néptánccsoport próbáinak, az egyesület rendszeresen szervez táncházakat is az intézményben. Az iskola tavaly vette fel a város híres szülöttje, a nyelvújító Helmeczy Mihály nevét, s ha minden a tervek szerint alakul, idén folytatódik az iskola tornatermeként szolgáló Buzánszky Jenő Sportcsarnok építése is, a beruházáshoz a szlovák kormány 500 ezer euró támogatást adott, a fönnmaradó 1–1,2 millió eurót pedig a helyi önkormányzat állja. (lz)