Technológia

Digitális technológia az oktatásban

A technológia kétségtelenül hétköznapi életünk „szerves” részévé vált. A munkaügyek ellenőrzése a vonaton, a közösségi platformok végtelen görgetése lefekvés előtt, és a megannyi alkalmazás általános rutinunk minden területére beférkőzte magát, de van egy terület, amit még nem sikerült teljesen meghódítania. Ez a terület az oktatás.

Nem telik el úgy nap, hogy ne halljak ismerősöktől vagy olvassak a közösségi médiában arról, hogy az iskolás korú gyerekek manapság mennyire leterheltek. Sok a tanulnivaló, magasak a követelmények, az idő pedig kevés. Kevés a tanulásra, kevés a családra, kevés a hobbira, kevés az olvasásra, kevés a sportra. Habár az elmúlt évtizedek során sokat fejlődött az iskolai oktatás eszköztára a palatáblához és a krétához képest, számtalan iskola képtelen megadni azt a technológiai környezetet, amire a mai, digitálisan nevelkedett fiataloknak szüksége lenne a zökkenőmentes tanuláshoz. Ezek a készülékek kulcsfontosságú szerepet játszanának abban is, hogy felkészítsék őket az életre egy olyan világban, ami egyre komolyabban támaszkodik a digitális megoldásokra. Szerencsére egyre több oktatási intézmény igyekszik felzárkózni, azonban a régi módszerekhez szokott pedagógusok számára kissé nehézkes lehet átlátni ezt az egyesekkel és nullákkal definiált világot. A következőkben egy rövid áttekintést nyújtunk arról, hogy milyen szerepeket tölthet be a modern technológia az oktatásban.

Technológia az oktatásban – Okostelefonok és táblagépek

Ma már nem meglepő a fiataloknál táblagépeket, okostelefonokat látni, ami azonban furcsaságként érheti az idősebb korosztályt, az az, hogy az egyre fiatalabb gyerekek kezében is megjelennek az effajta okoskészülékek.

Azok az iskolák, amelyek igyekeznek haladni a korral ilyen jellegű készülékekkel bővítik oktatási arzenáljukat, hogy egy ismerős tanulási élményt nyújthassanak tanulóiknak. Az okoskészülékek felhasználása minden osztályban és tanórán változó lehet, de tudományos eredmények is bizonyítják, hogy pedagógiai alkalmazásuk valóban segít előrehaladni azoknak a diákoknak, akik számára kihívást jelent a tanulás hagyományos folyamata. Ez első sorban annak köszönhető, hogy egy már ismerős platformon kezdhetnek neki az új tudás elsajátításának.

Technológia az oktatásban – Wi-Fi

Az internet olyan szintű információelérést tett lehetővé mind a diákok, mind a pedagógusok számára, amelyhez fogható korábban soha nem létezett. Korábban a különböző témák szemléltetéséhez többféle eszközre és médiumra volt szükség (szöveg, képek, videó, hanganyag, stb.). Ezeket az internet egyetlen „csomagban” képes átadni. A világhálón továbbá olyan források is fellelhetők, amelyek semmilyen más formában nem léteznek. A nyomtatott anyagokkal ellentétben ezek rendszeresen frissülhetnek, hogy mindig a legújabb, pontos információt tartalmazzák az érdeklődők számára.

Játékos tanulás

A „játékosítás” lehetővé teszi az iskolák és egyéb oktató jellegű intézmények számára, hogy egy versenyképes környezetet hozzanak létre egy cél köré. Mindezt számítógépes játékok ihlette, platformfüggetlen módon ellenőrizhetik, illetve ilyen rendszerben jutalmazhatj is a diákjaikat. Ez a módszer különösen népszerű különféle célorientált cégeknél, de egyre több oktató és pedagógus is igyekszik megismerkedni a koncepcióval. A módszer és a technológia még gyerekcipőben jár, de idővel kétségtelen, hogy egyre több helyen találkozhatunk majd vele.

Virtuális valóság

A virtuális valóság (virtual reality – VR) már nem újdonság, hiszen több vezető márka is aktívan dolgozik a technológia fejlesztésén, és elérhetőbbé tételén. Habár első sorban szórakoztató elektronikai alkalmazásokban találkozhatunk vele (pl. játékok), a VR megjelent már az oktatásban is. Működnek már úgynevezett virtuális tudományos laboratóriumok, amelyek lehetővé teszik a diákok számára, hogy veszélyes anyagok kezelése nélkül kísérletezhessenek kedvükre. Néhány iskolában már 4D-s szobák is épültek, amelyekben padlótól plafonig érő vetített képernyők teremtenek meg egy élethű teret. Sorround hangberendezéssel kiegészítve igazán életszerű, élvezetes tanulási élményt nyújtanak a diákoknak.

Technológia az oktatásban – Rugalmas együttműködés

Az osztálytermek definícióját egyre több helyen írják át azok a digitális oktatási környezetek. Ezek sokkal rugalmasabb, szabadabb, kényelmesebb tanulási élményt nyújtanak a diákoknak. Ez mellett egy hasonlóan kellemesebb, kezelhetőbb rendszert adnak a pedagógusoknak. A digitális, vezeték nélküli technológia, és a felhőrendszerek lehetővé tették, hogy a tanulás ne egy helyhez vagy tanórákhoz kötött dolog legyen. A Google Dokumentumok például kiváló eszköz az online tananyagterjesztésre, és a tanár-diák együttműködés akadálymentes lebonyolítására. Külön bónusz, hogy a „digitális papírból” soha nem lesz feldolgozandó, fizikai hulladék. Az audiovizuális kommunikációt biztosító platformok, mint például a Skype vagy a Facebook segítenek leküzdeni a távolsági akadályokat. Elérhetőbbé teszik az előrehaladást azon tanulni vágyó diákok számára, akik nem vehetnek részt a hagyományos tantermi órákon és előadásokon.