Kitekintő

Szószakadék keletkezik a mesét hallgató és nem hallgató gyerekek között

A Fidelio közölt egy hírt arról a tanulmányról ami azt elemzi, hogy az amerikai gyerekek egynegyedének soha nem olvastak mesét, másik egynegyedüknek nagyon ritkán, hetente egyszer, kétszer, pedig ez később az olvasási készségüket is javítja – állapították meg az Ohiói Egyetem kutatói.

Ez a több mint „egymilliós szószakadék” kulcsfontosságú a gyerekek szókincsének és olvasási készségének fejlődése szempontjából. Azok a gyerekek, akiknek csak napi egyetlen könyvet olvasnak, mintegy 290 ezerrel több szót hallanak ötéves korukra, mint azok, akiknek szülei, gondozói nem olvasnak rendszeresen nekik – derült ki a Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics című folyóirat online kiadásában közzétett tanulmányból.

„A szókincsből több szóval megismerkedő gyerekek jobban fel lesznek készülve arra, hogy ezeket a szavakat nyomtatásban lássák, amikor iskolába kerülnek.Ezeknek a gyereknek az olvasási készsége gyorsabban és könnyebben fejlődik”

– magyarázta Jessica Logan adjunktus, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatás gondolata abból a korábbi tanulmányból fakadt, amely kimutatta hogy az amerikai gyerekek egynegyedének soha nem olvastak mesét, másik egynegyedüknek nagyon ritkán, hetente egyszer, kétszer.

amerikai gyerekek
Ezeknek a gyereknek az olvasási készsége gyorsabban és könnyebben fejlődik

A kutatók a columbusi városi könyvtárral működtek együtt, amelynek munkatársai kiválogatták az iskolás kor előtti gyerekek körébn legkedveltebb 100 gyermekkönyvet. A kutatók két korcsoportba osztották az olvasókat, kiválasztottak mindkét csoport kedvenceiből 30-30 könyvet és egyszerűen megszámolták, hány szó van bennük. Az egyszerű leporellók átlagosan 140 szót tartalmaztak, a gyerekeknek szánt képeskönyvek 228-at.

A szókincs

Ezekből az adatokból próbálták kiszámolni, hogy mekkora szókinccsel ismerkedhetnek meg a gyerekek születésüktől ötéves korukig. Azt feltételezték, hogy hároméves korig leporellókat olvasnak nekik, utána képeskönyveket, és szüleik minden meséléskor egy könyvet olvasnak el nekik.

Számításaik szerint azok a gyerekek, akiknek nem olvasnak szüleik, 4662 szót ismernek meg öt év alatt. A heti egy-két alkalommal mesét hallgatók már 63 570 szót hallanak, a heti 3-5 alkalommal mesét hallgatók 169 520-et, akiknek naponta olvasnak, azok 296 660-at és összesen 1 483 300 szót hallanak azok, akiknek naponta ötször olvasnak.

„Ez nem a mindennapos kommunikációról szól. Azok a szavak, amelyeket a könyvekből ismernek meg, jóval összetettebb, bonyolult szavak, mint azok, amelyeket a szülőkkel beszélgetve megismernek” – magyarázta a kutató. Egy gyermekkönyv szólhat az antarktiszi pingvinekről, olyan szavakat és fogalmakat ismertet meg nekik, amelyek nem jönnek elő a mindennapos beszélgetésben. És ezek a szavak különösen fontosak lehetnek az olvasás megtanulásában” – idézte Logant a Science Daily tudományos honlap.

%d