Oktatás

Hogyan lehet nyelvet tanulni a Netflix-szel

Az eduline portál nemrég egy érdekes cikksorozatot indított, amiben a 21. századi technológiák segítségével mutatja be a nyelvtanulás új módszereit. Az alábbiakban a Netflixet taglalja.

 

Van egy alapvető félreértés a tanulással kapcsolatban, mégpedig az, hogy a tanulás egyértelműen valami rossz dolog. Igaz, hogy a sok iskolai rossz élmény csak rásegít erre, de ha visszatérünk a tanulás valódi mivoltához, kiderül, hogy ez nem is rossz, hanem valami izgalmas dolog. Ebben a cikksorozatban olyan lehetőségeket mutatunk, amivel nem is gondoltátok volna, hogy tanulhattok. Ha szeretnétek ezt a jó érzést felébreszteni magatokban, mondjuk a nyelvtanulással kapcsolatban, akkor most két szuper módját mutatjuk meg nektek ennek. Ráadásul mindezt a két legnépszerűbb weboldallal. Az egyik abban segít, hogy a Netflix-szel hogyan tudtok nyelvet tanulni.

Hogyan kezdjünk bele?

Ha megnyitjátok a Language Learning with Netflix oldalát, látszik, hogyan kell telepíteni ezt az alkalmazást. Mielőtt belekezdenétek, fontos, hogy mivel ez a Chrome böngésző kiegészítője, csak Chrome-ba tudjátok majd használni.

Telepítéskor meg kell adni az anyanyelvet, hiszen így tud a leghatékonyabban segíteni a tanulásban. Ha ezzel megvagytok, érdemes a katalógust végig böngészni, mert rengeteg film és sorozat közül választhattok. Bár a Netflix teljes filmállománya nézhető ezzel az alkalmazással, a katalógus 500 olyan filmet és/vagy sorozatot ajánl, aminek kifejezetten magas szintű a feliratozása/fordítása. És mégis mit lehet az alkalmazással csinálni?

Ha elindítotok egy filmet, a felirat nem csak angolul megy, hanem egyidőben magyarul is olvashatjátok. Ha egy szó vagy kifejezés nem világos, egyszerűen kattintsatok az angol szóra, mire feljön egy ablak, ahol a szó magyarázata található. Alapvetően ez egy szótár funkció, tehát magyarul is látjátok a jelentést, de át lehet kapcsolni egynyelvű szótárra is, ahol sokkal pontosabban körülírják az adott szót, illetve egyéb példamondatokat is felhoz, hogy lássátok, hogyan használják más helyzetekben ezt a bizonyos szót vagy kifejezést. Nem véletlenül mondják, hogy ez a leghatékonyabb módja annak, hogy megértsetek egy szót, bár kétségkívül a legenergia-igényesebb is mint a magyar értelmezés elolvasása.

Netflix
© The Verge / David Wilkinson

Más funkciók is vannak benne, főleg, ha még kezdők vagytok egy nyelvben. Ha bekapcsoljátok az auto-szünet gombot (jobb oldalt alul), akkor minden felirat végén automatikusan megáll a lejátszás, hogy legyen időtök elolvasni, értelmezni, felfogni a szöveget és csak kattintás után megy tovább a film. A film mellett, a jobb oldali sávban a teljes jelenet szövege szerepel, és ha úgy gondoljátok, jó kifejezések, szavak vannak benne, egy gombnyomással akár az egész szöveget, plusz a magyar fordítást is ki tudjátok nyomtatni. Ráadásul nagyon jó átlátható tördeléssel, két oszlopban, az egyikben az angol, a másikban a magyar szöveggel.

Netflix
© YouTube / David Wilkinson

A Pro-verzióban olyan szolgáltatások is szerepelnek, ahol egy-egy szót vagy kifejezést egyetlen kattintással elmenthettek magatoknak egy virtuális „szótárfüzetbe”, hogy azt aztán később is tanulmányozhassátok, memorizálhassátok.

Azoknak, akik nem az angolt akarják így tanulni, mert azt már magas szinten beszélik, érdemes lehet azt kipróbálni, hogy az anyanyelvnek azt a nyelvet állítjátok be, amit tanulni szeretnétek. Például, ha spanyolul szeretnétek tanulni, akkor az angol szövegezés mellett látjátok a spanyol kifejezéseket, szavakat, szerkezeteket.

Bárhogy is döntötök, ha használjátok ezt az alkalmazást, tegyétek rendszeresen. A valódi fejlődés kulcsa a rendszeresség. És ha még el is tántorítana benneteket a sok nyelvvel való foglalkozás, gondoljatok rá, hogy olyan filmek segítségével tanultok, amiket végül is csupán szórakozásból is megnéznétek.

A cikk szerzője: Hanula Erika tanulás-módszertan tréner.