Egyéb kategória

Újabb körlevél az iskoláknak a koronavírus miatt

Már számos iskolát bezártak a koronavírus miatt, az oktatási minisztérium pedig hétfőn körlevél segítségével tájékoztatta azokat az intézményeket, ahol folytatódik a tanítás.
A tárca megtiltotta az összes külföldi iskolai kirándulást és figyelmeztette az iskolákat az országos tiszti főorvos és a közegészségügyi hivatal utasításainak betartására.
„Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy ha gyerekük olyan területen járt, ahol megjelent a koronavírus, 14 napig ne engedjék közösségbe” – áll a körlevélben. A koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel a tiszti orvosi szolgálatot vagy az illetékes regionális hivatalt lehet hívni.

A minisztérium arra kéri az iskolák és óvodák vezetőit, gondoskodjanak arról, hogy legyen meleg víz, naponta figyelmeztessék a gyerekeket a megelőzés fontosságára, és ne használjanak nem megfelelő anyagokat kézfertőtlenítésre, például ecetes oldatot. Arra kérik az oktatási intézményeket, gondoskodjanak a megfelelő higiéniai körülményekről a mosdókban és az iskolai étkezdékben.
Az oktatási minisztérium azt javasolja, a sporteseményeket a közönség nélkül tartsák meg, és az önkormányzatok vegyék fontolóra, hogy egyáltalán megtartják-e a rendezvényeket.
Akik fertőzött területen jártak, a visszatéréstől számított 14 napig figyelniük kell egészségi állapotukat. Ha láz, köhögés vagy torokfájás lépne fel, nem szabad elmenniük az orvosi rendelőbe, telefonon kell hívni az orvost, és követni kell az utasításait. Ha a pácienst kórházba kell vinni, az orvos speciális mentőt küld érte. Ha a tünetek nem súlyosak, a beteg otthon maradhat.

Továbbra is érvényes, hogy minden iskolában és kollégiumban be kell tartani a megelőző intézkedéseket, mint amilyen a gyakori és alapos kézmosás, vagy alkoholos kézfertőtlenítő szer használata. Mosatlan kézzel ne nyúljunk a szemhez, az orrhoz és a szájhoz. A használt papír zsebkendőt dobjuk lezárható szemetesbe. Kerülni kell az érintkezést azokkal, akik lázasak, köhögnek, fáj a torkuk. (km)