Hazai hírek Oktatás

Idén nem lesz érettségi, a jegyekből számítják ki az átlagot

Csak az a diák fog érettségizni, aki nem fogadja el a jegyei átlagából kiszámított érdemjegyet és jelentkezik szóbeli érettségire.
Az oktatásügyi minisztérium döntése szerint idén valamennyi középiskolában elmarad a szóbeli érettségi – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling oktatási miniszter.

Az érettségi jegyeket a diákok átlagából számítják ki, figyelembe veszik az adott tantárgyból valamennyi év végi jegyét, továbbá az utolsó két évfolyam félévi jegyeit is. Ugyanez vonatkozik a nyolcéves gimnáziumokra. Az átlag kiszámításánál lefelé kerekítenek: ha például 1,5-ös átlag jön ki, 1-est kap a tanuló, ha 2,5-ös átlag, akkor 2-est.

A minisztérium 2–3 ezerre becsülik azoknak a diákoknak a számát, akik elégedetlenek lesznek a négyéves átlagukkal, ezért jelentkeznek szóbeli érettségire. Az iskolának május 12-ig kell értesítenie a diákokat az átlagukról, és május 15-ig lehet jelentkezni az érettségire.  A vizsgák május utolsó és június első két hetében lesznek. Mivel ez a becsült diáklétszám több mint 600 iskola között oszlik meg és három hétre osztják szét a vizsgáztatást, egyszerre nem lesz sok diák egy iskolában.

Idén több mint 41 ezer diáknak kellett volna érettségiznie 690 középiskolában. Ha a végzős diák nem jelentkezik szóbeli érettségire, számára véget is ér a tanév. (l)