Hazai hírek Oktatás

Jövő héten megmondják, mit és hogyan kell tanítani az év végéig

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter elárulta, melyek lesznek azok a fő területek, amelyekre a távoktatásban koncentrálni kell a tanév végéig. A minisztérium a jövő hét elején jelenti be, pontosan hogyan csökkenti a tananyagot.

„Kijelöljük a fő témaköröket, ezek lesznek a nyelvek, a kommunikáció, a matematika, az ember és a társadalom, valamint az ember és a környezet” – mondta a miniszter.

Az alapiskolák alsó tagozatos diákjai két témakörrel kapcsolatos feladatokat kapnak majd egy nap, a többi évfolyamban pedig feltehetően naponta csak egy tárgykörrel fognak foglalkozni.

Gröhling a szlovák rádió vitaműsorában beszélt erről, megjegyezte, hogy az osztályzás beszüntetése megfelelő reakció volt, mert a diákok odahaza nem tudnak egyforma körülmények között készülni. Vitapartnere, a smeres Ľubomír Petrák szerint ez rossz döntés. „A diákok bizonyos mértékig elveszítették a motivációjukat. Az lenne a helyes, ha a kiadott feladatokat a helyes megoldások százalékaránya alapján értékelnék, illetve szóbeli értékelést kapnának a tanulók” – véli a Smer politikusa. Úgy gondolja, a teljes távoktatás helytelen, valamilyen kapcsolatot fent kellene tartani az iskola és a diákok között, szerinte külföldön több példa van arra, hogy a diákok heti néhány órára bemennek az iskolába, a szlovákiai rendelkezést ezért eltúlzottnak tartja. (l)

Branislav Gröhling
Branislav Gröhling