Kitekintő

Koronavírus: Vitorláshajóval tértek haza a karibi tanulmányútról a holland diákok

Kétárbocos vitorláshajóval, szkúnerrel érkeztek haza Hollandiába azok a holland középiskolások, akik a koronavírus-járvány miatt nem tudtak repülőgéppel hazatérni Karib-tengeri tanulmányútjukról.

A 14-17 éves diákok több hetes vitorláskurzuson vettek rész Wylde Swan nevű hajójukon, amikor március közepén kiderült, hogy nem tudnak repülővel Kubából visszatérni Európába. Az út szervezői, köztük 12 tapasztalt tengerész és három pedagógus, úgy döntöttek, hogy átszelik az Atlanti-óceánt, a hétezer kilométeres utat öt hét alatt tették meg.
„Meg kell tanulni alkalmazkodni, mivel nem volt igazán választásunk. Az első gondolatom az volt, hogyan csináljuk ezt végig a nálunk lévő ruhákban, és van-e elég élelmiszer a hajón” – mondta az érkezés után Anna Maartje, az egyik diák.

Santa Lucia szigetén töltötték fel készleteiket, ahol ruházatot is be kellett szerezniük az óceáni átszeléséhez. Először az Azori-szigeteken kötöttek ki, de hajójukat nem hagyhatták el, karanténban kellett maradniuk. Szüleik a Hollandiai Harlingen kikötőjében várták őket. (mti)

Virus Outbreak Netherlands Long Way Home