Kitekintő Oktatás

Felkerült a húszezredik kötet a Magyar Elektronikus Könyvtárba

Felkerült a húszezredik kötet a Magyar Elektronikus Könyvtárba. A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) fejlesztési programja 1994-ben indult. Fő célkitűzése, hogy összegyűjtse a magyar vagy magyar vonatkozású, digitális formában létrejött vagy digitalizált, tudományos, kulturális és oktatási tartalmú, könyv jellegű, nyilvánosan szolgáltatható dokumentumokat. A kezdeményezést 1999-ben fogadta be az Országos Széchényi Könyvtár, ahol egy külön osztály is létrejött a működtetésére. Az elektronikus könyvtárba azóta is folyamatosan érkeznek digitalizált könyvek határon túli könyvtárakból, civil szervezetektől és magánszemélyektől.
A 20 000. kötet ma, április, a járvány alatt került fel, mégpedig a „…Sem azé, aki fut…” című monográfia Ottlik Gézáról.

A MEK könyvgyűjteménye az évek során kiegészült a digitális újságok gyűjteményével, az Elektronikus Periodika Adatbázis és Archívummal (EPA) is, amelyben múlt századi digitalizált újságok éppúgy megtalálhatók, mint a modern kulturális vagy szakirodalmi folyóiratok. Itt jelenleg 1175 periodikacímet találnak az érdeklődők, 117 400 számot és közel 650 000 cikk teljes szövegét. A digitális képeknek pedig létrehozták a Digitális Képarchívumot, ahol festők, grafikusok képei, valamint fotók és digitalizált kiadványok illusztrációi találhatók részletes adatokkal.
A gyűjtemények nyilvánosan elérhetők, regisztráció sem szükséges használatukhoz, kutatáshoz, tanuláshoz, szórakozáshoz is használhatók (l)

Magyar Elektronikus Könyvtár
Magyar Elektronikus Könyvtár
%d