Hazai hírek Oktatás

A 9. évfolyam megszüntetését tervezik

Branislav Gröhling oktatási miniszter megerősítette, hogy az alapiskolák 9. évfolyamának megszüntetését tervezi a tárca, folyik az egyeztetés, végső döntés még nem született.

A fő ok a bilingvális oktatás. A kétnyelvű iskolákba a 8. és a 9. osztályból is felvételiznek gyerekek, az iskolák 5 évesek, így sokan már 20 évesek, mire elvégzik a középiskolát. A jövőben feltehetően a 8. osztály elvégzése után lehet majd kétnyelvű iskolába jelentkezni, ám felmerült a kérdés, ha a legjobb diákok távoznak, egyáltalán mi legyen a tananyag a 9. osztályban. Nem beszélve arról, hogy az adott évfolyamból első hullámban már távozott a jó tanulók egy része a nyolcéves gimnáziumokba.

„Egységesíteni akarjuk, hogy vagy a 8., vagy 9. osztályból menjenek kétnyelvű iskolába a gyerekek, és itt merül fel a kérdés, mi legyen a 9. évfolyammal” – magyarázta a miniszter a TASR hírügynökségnek. Szerinte ha marad is a 9. osztály, helyesebb lenne, ha már a 8. évfolyamban eldőlne, milyen középiskolában folytatja a gyerek.
„Ahhoz is közelítünk, hogy növeljük a szabadon megválasztott órák számát, és ezen belül az iskola döntené el, hogy melyik tantárgyakra helyezi a hangsúlyt” – tette hozzá Gröhling. A részletesebb terveket június közepén ismertetik.

Gröhling azt is valószínnek tartja, hogy a 2020/2021-es tanévben nem a megszokott időben kerül sor a Tesztelés 5-re, vagyis a jövő évi 5. osztályosok később írják meg a központi országos felmérőt a mostani koronavírus-járvány és a távoktatás miatt. (l)