Hazai hírek Oktatás

Magyar nemzetiségű diákok a szlovák iskolában – a Napunk elemzése

Hosszú cikket szentel a Napunk portál a szlovák iskolába íratott magyar nemzetiségű diákokról. Ibos Emese írásában kitér a tavalyi és idei tanév statisztikáira, az iskolaválasztási program nyújtotta kedvezményekre, támogatásokra is. A cikk felvezetőjében benne van a lényeg:

Több ezer magyar nemzetiségű diák tanul szlovák tanítási nyelvű alapiskolában. Van olyan magyar város Dél-Szlovákiában, ahol a szlovák tanítási nyelvű alapiskola diákjai között jóval több a magyar nemzetiségű gyerek, mint a szlovák.

napunkÁprilis az iskolai beíratások hónapja, ez több magyar iskola működése és megmaradása szempontjából kulcsfontosságú időszaknak számít. Az iskolák évek óta kemény harcot vívnak a gyerekekért: megpróbálják elnyerni a szülők bizalmát. Együttműködnek a magyar óvodákkal, nyílt napot, családi programokat szerveznek a beiratkozás előtt.

Van, ahol beiratkozási ösztöndíjjal csábítják át a gyerekeket egyik településről a másikra. A magyar iskolák egymástól szipkázzák el a gyerekeket, miközben több ezer magyar nemzetiségű gyerek jár szlovák tanítási nyelvű alapiskolába a déli országrészben.

A magyar iskolaválasztást Magyarország 2003-tól a Bethlen Gábor Alap Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatással ösztönzi, ennek összege idén 55 euró. A Rákóczi Szövetség több programja, például az ingyenes iskolatáska, az elsősöknek kiosztott egyszeri ösztöndíj, a könyvajándék és az iskolabuszok elindítása is a magyar iskolaválasztást hivatott segíteni.

Mivel nem készülnek elemzések a magyar iskolákat érintő kulcskérdésekről, lehetetlen felmérni, hogy milyen hatásuk van ezeknek a programoknak a magyar iskolaválasztásra. Nem tudjuk azt sem, hogy egy-egy év beiratkozási adatára sikerként vagy drámaként kell-e tekintenünk, hiszen jó esetben kiderül a magyar elsősök abszolút száma, de ezt az adatot nem viszonyítjuk a szlovák elsősök számához.

Évek óta csak találgatás van azzal kapcsolatban is, hogy mennyi magyar gyerek tanulhat szlovák tannyelvű iskolákban. Kevés információ van a szülők iskolaválasztási prioritásairól és trendjeiről.

Az oktatási minisztérium adataiból megtudhatjuk, hogy a 2021/2022-es tanévben az alapiskolák szlovák tanítási nyelvű osztályaiban 9925 magyar nemzetiségű diák tanult, az aktuális tanévben pedig majdnem 3000 magyar nemzetiségű gyerek jár szlovák tannyelvű alapiskolába. A déli országrészben van olyan város, ahol a 2021-es népszámlálás során a lakosság 72,12%-a magyarnak vallotta magát, a város egyetlen szlovák iskoláját pedig több magyar nemzetiségű diák látogatja, mint szlovák.

Az írásból kiderül, hogy:

  •  országszerte 12 déli városban több mint 100 magyar nemzetiségű gyermek látogat szlovák alapiskolát,
  • a legtöbb magyar nemzetiségű gyerek Dunaszerdahelyen jár magyar és szlovák alapiskolába is,
  •  idén egy, tavaly pedig két olyan magyarlakta település volt az országban, ahol több magyar nemzetiségű gyerek járt szlovák tannyelvű alapiskolába mint szlovák,
  • több magyarlakta városban, az állami és egyházi magyar iskola mellett száznál is több magyar nemzetiségű diák látogat szlovák alapiskolát.

Megnéztük, hány magyar nemzetiségű diák jár szlovák alapiskolába. Jó néhány településen száznál is több