Technológia

Bárki számára ingyen elérhető a Google Meet

Bárki számára ingyen elérhető a Google Meet

A Google szerdai közleménye szerint már nálunk is működik a Google díjmentessé tett videohívója, a Meet, melybe az utóbbi napokban kezdték meghívni a világszerte élő felhasználókat. Ez igen fontos változás, a szolgáltatást eddig ugyanis szervezeti (köztük például üzleti, oktatási) céllal lehetett csak igénybe venni.

A Google azért döntött a Meet kapuinak nagyobbra nyitása mellett, mert saját programjában is sokkal nagyobb igény kezdett mutatkozni a videohívások iránt. A cég korábbi adatai szerint a világ sok országában home office-ra váltott munkavállalók közül napi 3 millióan regisztráltak csak a Meetre, amely rövid időn után már napi 100 millió aktív fiókkal rendelkezett.

Az ingyenessé és nagyobb körben használhatóvá tett Meet gyakorlatilag semmiben nem különbözik a zárt kapus megoldástól, már ami a funkciókat illeti: a szolgáltatásban akár 100 résztvevős videotelefonálások is lebonyolíthatók, mi több, ezeket egyelőre akármilyen hosszan intézhetik a felhasználók. Bármiféle korlátozásra idén október 1-től lehet számítani, akkor – a mostani hírek alapján – egy-egy hívás maximum 60 percig tarthat. A beszélgetéseket viszont ennek letelte után akárhányszor újra lehet kezdeni.

A Google Meet dedikált magyarországi oldallal is rendelkezik, melyről megbeszéléseket telepítés nélkül is szervezhetik a felhasználók. (Ehhez mindössze a Megbeszélés indítása gombra kell nyomni.) Az üzleti felhasználók mellett baráti társaságok is kapcsolatba léphetnek egymással, ha rendelkeznek gmailes e-mail-címmel, webkamerával és egy számítógéppel, vagy telepítik okostelefonjukra a Meet alkalmazást. A szolgáltatást Androidos, illetve iPhone-os és iPades appal is lehet használni.