Hazai hírek

Beletörődtek a diákok, hogy nem kell érettségizni – alig van jelentkező

A végzős középiskolásoknak máig, május 15-ig kellett értesíteniük az iskolájukat arról, hogy szóbeli érettségi vizsgát akarnak tenni, mert nem fogadják el a tanulmányi átlagukból kiszámított jegyet.

Gyors felmérésünk azt mutatja, hogy szinte minden diák elfogadta a megajánlott jegyeket, csak azok jelentkeztek érettségire egy válaszható 5., esetleg 6. tantárgyból, akiknek erre szükségük van az egyetemi felvételihez.

392-EN AKARNAK ÉRETTSÉGIZNI

Morvay Katalin, a Pozsonyi Duna utcai gimnázium igazgatója:
„Hogy jó döntés volt-e a minisztérium részéről, hogy ilyen az idei érettségi, az majd esetleg csak utólag derül ki. Az iskola igazgatósága minden végzős diákjának május 12-ig elküldte az érettségi tantárgyakból átlagszámítás alapján adott jegyet, a végzős pedig vagy elfogadta, vagy visszajelezhetett, megjelölve azt a tantárgyat, amelyből javítani szeretne. Szerdáig a 47 érettségiző közül 9 jelzett vissza, hogy elfogadja az osztályzatot. A szabadon választható (5.) tantárgyat május 7-ig kellett visszaigazolni, 7 diákunk vállalta, hogy leérettségizik az 5. tantárgyból – főleg kémiából, biológiából – mivel erre szükségük van az egyetemi felvételihez. Véleményem szerint sok diáknál ez az átlagolt jegy nem a valós erőfeszítést tükrözi, mert például az első évfolyamban sokuknál nehézséget okozott az új környezethez való alkalmazkodás, a beilleszkedést, és csak a későbbiekben tudtak igazán a tanulásra figyelni, ami a jegyekben is megmutatkozhat. Ők a zöld asztalnál bizonyíthattak volna, és valószínűleg jobbak lettek volna az eredményeik.”

MÁJUS 25-ÉN VAGY JÚNIUS 1-JÉN NYITJÁK KI AZ ISKOLÁKAT

Dobos Gábor, a királyhelmeci gimnázium igazgatója:
„Az oktatási minisztérium döntéséig nagy volt a bizonytalanság az érettségi lebonyolításával kapcsolatban a tanárok és a diákok között is. Az online oktatás segítségével igyekeztük lelkesíteni, motiválni és felkészíteni a negyedikeseket, akik közül sokan elkeseredtek a bezártságtól és a szociális elszigeteltségtől. Mivel Szlovákiában nem feltétlenül az érettségi eredményei alapján kerülnek be a fiatalok a felsőoktatási intézményekbe, az „átlagolós” megoldás valószínűleg nem jelent problémát. Ha az átlagjegyet vizsgáljuk meg, tulajdonképpen még objektív értékelésnek is vehetjük, hiszen minimálisan 6 érdemjegy átlagából határozzák meg. 70 végzősből szerdáig 20-an jelezték, hogy szóbeli érettségi vizsgát tesznek egy általuk választott 5., esetleg 6. tantárgyból.
Felmerül az a kérdés is, szükség van-e ilyen érettségi vizsgára, ha az egyetemek nem az eredmények alapján veszik fel a hallgatókat. Az érettségi, mint esemény mennyire fog hiányozni tanulók életéből, hiszen sokan vagyunk, akik a mai napig fel tudjuk idézni, mit húztunk, hányas számú tételt, stb. Nehéz erre most választ adni, de az idei negyedikeseknek biztosan kevesebb sztorijuk lesz, amit az osztálytalálkozókon elmesélhetnek, hiszen még a ballagás is elmaradt.”

Csurkó Éva, a kassai Márai Sándor Gimnázium igazgatója:
„Az a véleményem, hogy jobb lett volna klasszikus módon megtartani az érettségit. A szóbeli részére gondolok, az írásbeli már régen elúszott, normális körülmények között márciusban lett volna. De akkor valóban nem olyan volt a helyzet, hogy meg lehetett volna tartani. A szóbeli érettségi vizsgákat azonban május végén, vagy akár június első heteiben is megtarthattuk volna. A megajánlott jegyet az iskola minden végzős diákja elfogadta. Ötödik – nem kötelező – tantárgyból négyen fognak érettségizni. Ketten kémiából, ketten informatikából.”

A vizsgák május utolsó és június első két hetében lesznek. (l)