Egyéb kategória

Magyarországon a tanév végéig marad a tantermen kívüli, digitális oktatás

Magyarországon a tanév végéig, június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli, digitális munkarend, az óvodák és bölcsődék viszont május második felétől visszatérnek a normális működési rendhez.

mazsura magyarország

Június 2-tól oktatási céllal találkozhatnak az iskolában a pedagógusok és tanulók, megtarthatják a kis csoportos konzultációkat és az egyéni felkészítéseket az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért vagy az esetlegesen lemaradó tanulók felzárkóztatásáért. Engedélyezett továbbá a pedagógiai szakszolgálati feladatok ellátása. Ekkortól minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét. A gyermekfelügyeletben részt vevőknek június 2. és 15. között elsősorban felzárkóztató, tanulást támogató tevékenységeket lehet szervezniük, június 16. és 26. között pedig már a következő tanévre is készülhetnek. Június 26-ig az étkezést is biztosítani kell a gyerekeknek.
Maruzsa Zoltán államtitkár azt nyilatkozta, hogy tömeges rendezvényeket, ballagásokat és tanévzáró ünnepségeket nem lehet szervezni, de kisebb csoportokban, osztályonként megengedett az összejövetel, a bizonyítványok átadását is meg lehet így szervezni. A nyári táborokról még tartanak az egyeztetések. A koronavírus-járvány terjedésének csökkenése lehetővé teszi, hogy a vidéki bölcsődék és óvodák május 25-től, a fővárosiak pedig június 2-tól visszatérjenek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolás nélkül is fogadniuk kell a gyermekeket. Erre azért van szükség, mert sok esetben elfogyott a szülők szabadsága, és dolgozniuk kell.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatást  sikeresnek és eredményesnek értékelte a magyar köznevelési államtitkár.

Maruzsa Zoltán szerint éppen ezért maradnak a “jól bevált” munkarendnél, így a nyári szünetig hátralévő időben folytatódik a digitális oktatás. A június 2-től érvényes iskolanyitást, a kiscsoportos vagy akár egyéni konzultációt, felzárkóztatás kapcsán reméli, hogy a diákokat nem dolgozatírásra hívják majd be az intézmények, hanem ezt valóban lehetőségként kezelik majd. A pedagógusok a szülőkkel egyeztetve készítsék elő el az esetleges behívást. A gyerekeknek nem kötelező a megjelenés az iskolában, de lehetőséget jelenthet azoknak a felzárkózásra, akik például valamilyen okból nem tudtak bekapcsolódni a digitális oktatásba.

(MTI)

%d bloggers like this: