Kitekintő

Környezeti nevelés a Pilisi Parkerdőben

Ötletért néha nem árt néha átkukkantani a szomszédba.

„Erdei illatok, hangok, nyomok, állatok és növények testközelből – ezt jelenti számunkra a környezeti nevelés. Mindazt, amit nagyapáink még tudtak, de a városiasodó ember már elfelejtett. Melyik felhőből várható eső, melyik növényből főzhető gyógytea, milyen jeleket kell megfigyelnünk útközben, hogy hazataláljunk az erdőből, és melyik letűnt kor emlékét őrzi egy-egy kőhalom vagy árok az erdő mélyén?

A környezeti nevelés hagyománya a Pilisi Parkerdő Zrt-nél az 1969-es alapításig nyúlik vissza. Dr. Madas László, a Parkerdőgazdaság első igazgatója felismerte, hogy a természettől elszakadt nagyvárosi embernek nem csak erdei kikapcsolódásra, de útmutatásra, tudásszerzési lehetőségre is szüksége van, amiben a legfontosabb a jövő generációk, a gyermekek részvétele.

Mindezen elveket követve napjainkra a Pilisi Parkerdő Zrt. három erdei iskolája nyújt színvonalas erdei iskolai foglalkozásokat; mindhárom iskola rendelkezik Erdészeti Erdei Iskola minősítéssel. Ez azt jelenti, hogy képzett erdőpedagógusok mellett gyakorló erdészek ismertetik meg az erdei hétköznapokkal az programok résztvevőit. Az erdei iskola modulok szervesen illeszkednek az iskolai tantervhez, hatékonyan kiegészítik azt, kézzel foghatóvá téve a tantermekben elsajátított elméleti ismereteket.”

Környezeti nevelés

Az állami erdőgazdaságok összesen 40 erdei iskolát működtetnek, magas szolgáltatási és pedagógiai színvonalon. Közülük a legrégebbi a Pilisi Parkerdő visegrádi erdei iskolája. Az ország más részein található intézmények között a www.erdeszetierdeiiskolak.hu oldalon böngészhet.

„Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára, amely már akkor is tudáshoz juttat, ha csendben vagy, és nyitott szemmel sétálsz benne.”

(Dr. Madas László erdőmérnök)

Madas László Erdészeti Erdei Iskola

A visegrádi Mogyoró-hegyen 1988-ban alapított, később alapítója nevét felvevő Madas László Erdészeti Erdei Iskola Magyarország és Európa legelső erdei iskolája. Alapítása óta teljes kapacitással működik, évente 8000 látogatót fogad. Napjainkban már az egykori erdei iskolások gyermekei járnak táborozni.

A programok legnagyobb része az óvodás és általános iskolás gyermekeknek szól, de várjuk felnőtt csoportok, családok jelentkezését is. Az egy napra érkezőknek az „Erdei ünnepek” programsorozat és a tematikus túrák nyújtanak természettel és népi hagyományokkal kapcsolatos élményeket. A programok nemcsak a nyári szezonra szólnak, hanem az egész évet felölelik. Az iskola lélegzetelállító panorámával rendelkező szálláshelyén 10 fűthető faházban és egy jurta faházban egyszerre 150 főnek tudunk szállást biztosítani.

Környezeti nevelés

Forrás: Pilisi Parkerdő

%d bloggers like this: