Hazai hírek

1400 magyar diáknak nem jutott hely magyar középiskolában

Azonnal lépnie kell az oktatási minisztériumnak, hogy ne kényszerüljenek százával szlovák iskolába olyan magyar diákok, akik magyar középiskolában akarnak tanulni. 

Az aktuális adatok alapján több mint 1400 gyerek nem folytathatja tanulmányait magyar tanítási nyelvű középiskolában – hívták fel ma a figyelmet a Híd politikusai.
„A nemzetiségi oktatás középiskolai fokon sem kiváltság, hanem alapvető jog. A szlovák gyerek, ha nem veszik fel az egyik iskolába, választ másikat. Viszont gyakran nincs másik magyar szakközépiskola, nemcsak a környéken, hanem az országban sem. Így ha helyszűke miatt nem tudják felvenni a magyar diákot, akkor mehet szlovák iskolába, ami nem jó megoldás” – mondta Sólymos László, a párt elnöke.
A középiskolai osztályok elsőseinek létszámát a megyék határozzák meg – a magyar iskolák esetében ez idén 1400 hellyel lett kevesebb, mint a felvételizők száma. Így a 2020/2021-es tanévre a magyar tannyelvű gimnáziumba 1084 végzős alapiskolás diák jelentkezett 644 helyre. Ez azt jelenti, hogy 440 magyar kilencedikes nem tanulhat tovább magyar gimnáziumban.
A magyar szakközépiskolákban is hasonló a helyzet, 2708 jelentkező van 1742 helyre – ismertette az adatokat a Híd sajtóosztálya.
A problémára ma hívta fel a figyelmet Prékop Mária, a párt szakpolitikusa és Rigó Konrád elnökségi tag a Bukovszky László kormánybiztossal való találkozón. Bukovszky holnapi, június 16-i tárgyalásán az oktatásügyi minisztertől kéri a helyzet orvoslását. „Nem maradhat több mint 1400 diák magyar középiskolai oktatás nélkül! Eddig azzal küzdöttünk, hogy csökken a diákok száma. Most az államnak arra kell megoldást találni közösen a megyékkel, hogy aki magyar tanítási nyelvű iskolában szeretné folytatni a tanulmányait, az megtehesse ezt. A Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája ratifikálásával Szlovákia vállalta, hogy elérhetővé teszi a magyar nyelvű középiskolai oktatást. Így ezt biztosítania is kell” – tette hozzá Prékop Mária. (l)

A SEMMIBŐL BUKKANT ELŐ 1400 MAGYAR DIÁK?