Hazai hírek Oktatás

Droba: Mindenkinek joga van arra, hogy az anyanyelvén tanulhasson

Mindenkinek joga van az anyanyelvű oktatásra, és kötelességünk, hogy megteremtsük erre a lehetőséget. Ezt Juraj Droba, a Pozsony Megyei Önkormányzat (BSK) elnöke jelentette ki, aki csütörtökön Sólymos Lászlóval, a Most-Híd párt elnökével találkozott. A találkozó témája a nemzetiségi oktatás helyzetének a javítása volt, illetve azok a sajtóinformációk, melyek szerint nem minden elsősnek jut hely a középiskolákban.

„Pozsony megye mindenkié, beleértve a nemzeti kisebbségeket is. Mindenkinek joga van arra, hogy az anyanyelvén tanulhasson, és az a kötelességünk, hogy megteremtsük erre a lehetőséget” – hangsúlyozta Droba.

Droba és Sólymos abban egyezett meg, hogy az új elsősök számának a megállapításakor két középiskolában az adott tanévben várt jelentkezési lapok maximális számából fognak kiindulni. Ettől a megoldástól azt várják, hogy így azok a diákok, akik az anyanyelvükön akarják folytatni a tanulmányaikat, nem lesznek arra kényszerítve, hogy másképp döntsenek.
„A nemzetiségi iskolák helyzete azért specifikus, mert nagyon kevés van belőlük az országban, és a tanulóknak gyakran nincs választási lehetőségük a megyében. Ezért egy speciális működési rendre van szükség, már az elsősöknek szánt helyek számának a megállapításakor” – jegyezte meg Sólymos, aki más megyékben is hasonló találkozókat tervez.

Pozsony megye a kisebbségi kormánybiztos segítségét is szívesen fogadja a folyamat kivitelezésében. (TASR)