Hazai hírek Oktatás

„Elmegyünk” – búcsúznak a SZME oktatói

26 egyetemi oktató jegyzi azt a nyílt levelet, amellyel a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Informatika és Információs technológia Tanszékének (FIIT STU) sztrájkbizottsága fordult a diákokhoz, illetve egy másikat a rektornak címezve tettek közzé.

Ebben bejelentik, hogy azonnali hatállyal, illetve a felmondási idő lejártával mindannyian – professzorok, docensek, garansok – elhagyják az egyetemet, mivel úgy érzik, a minőségért és értékekért vívott küzdelmükben alulmaradtak az egyetem vezetésével szemben. Megválaszolatlan kérdések sora – gyanús választási eljárás, érthetetlen alkalmazotti státusok, korrupció gyanúja – vezetett ehhez a lépéshez, ahogy a rektornak címzett levél felsorolja.

„Szeretnénk, ha cselekedetünk például szolgálna ahhoz, hogy a tisztességért és igazságosságért folytatott küzdelemben nem szabad meghajolni a hatalom előtt – írják levelükben. – A jogállam nem alapulhat csupán írott törvényeken, hanem főleg a tisztességes és elvhű társadalmon, amelynek mi mind a tagjai vagyunk. Reméljük, hogy önök, diákok is ezeket az értékelveket fogják követni.

Egész évben kerestük a kiutat, a vállalható kompromisszumokat, de nem tudunk tovább hátrálni. Nem tudunk a tanszéken úgy dolgozni tovább, hogy feladjuk alapvető morális integritásunkat. Elemi kötelességünk szembeszállni a jogtalansággal, amelynek tanúi vagyunk. Reméljük, megértik döntésünket.”