Egyéb kategória

Iskolákat zártak és nyitottak a mai napon

Mivel Csacán (Čadca) és Karásznóban (Krásno nad Kysucou) a hétvégén négy új koronavírussal fertőzött esetet diagnosztizálta, a mai nap bezárták az M. R. Štefánik Általános Iskolát, és a Fraňo Kráľ Óvodát, és a művészeti alapiskolákat. Erről az önkormányzatok tájékoztatták weboldalukon a lakosságot. Hétfő reggel egy válságkezelő stáb ált fel akik úgy határoztak, hogy további értesítésig felfüggesztik a tanítást. A Csacán működő Regionális Egészségügyi Hivatal (RÚVZ) arról tájékoztatott, hogy a szülők már tájékoztatást kapnak a gyermekek és az iskolai személyzet teszteléséről. Karásznóban is a hétvégén erősítették meg a COVID-19 fertőzést az egyik lakosánál.

A ruttkai (Vrútky) J. C. Hronský Összevont Iskolában hétfőn minden évfolyamban újraindult a tanítás. a polgármester elmondása szerint a diákok mintegy fele ült vissza az iskolapadokba. Az iskola június 11. óta volt zárva. Ezen a napon támadt rá egy volt diák több tanárra és diákra. A támadásban Jaroslav Budz igazgatóhelyettes életét vesztette, többen köztük gyerekek is megsérültek.
Az iskola volt diákja úgy jutott be az épületbe, hogy betörte a bejárati ajtó üvegét. Az igazgatóhelyettes megpróbálta útját állni, a támadó azonban halálosan megsebesítette őt. Az illető ezután berontott a legközelebbi osztályba, ahol rátámadt a tanárnőre és két gyerekre. A támadót az iskola gondnoka is megpróbálta feltartóztatni annak ellenére, hogy ő maga is megsebesült. A férfit végül a rendőrök lelőtték.