Hazai hírek Közösség

Megújult az alsósztregovai Madách-kastély történelmi parkja

Az alsósztergovai Madách-kastély az egyik legjelentősebb magyar vonatkozású műemlék Szlovákiában. A kastélyt körülvevő parkban található az 1864-ben elhunyt drámaíró sírhelye és emlékműve. A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma kiemelt támogatásának és az európai uniós forrásoknak köszönhetően a kastélyt körülvevő park és a síremlék is megújultak.

Itt élte le egész életét

Madách Imre költő, író, ügyvéd, politikus, a magyar drámaköltészet jelentős alakja 1823. január 20-án született Alsósztregován. Kisebb megszakításokkal itt élte le egész életét, és ebben, a ma Nagykürtös járásbeli községben halt meg 41 évesen. A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumához tartozó kastélyt és parkját az évek alatt sikerült teljesen felújítani, és benne egy európai színvonalú tárlatot nyitni Madách életéről és Az ember tragédiájáról. A kastély felújítási munkálatait a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma 2014-ben oklevéllel ismerte el, a Pamiatky a múzeá c. szakmai folyóirat pedig az év felújítása díjat adományozta,  az ugyanebben évben kiírt közönség díjat is elnyerte.

„Szlovákiai magyar múzeumi intézményként kiemelt feladat számunkra, hogy az alsósztregovai kastély, a Madách-család sírhelye és környezete is méltó legyen a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjához” – mondta Jarábik Gabriella, a múzeum igazgatónője. Az elműlt két évben a parkban modern múzeumpedagógiai eszközökkel és információs táblákkal tematikus út épült. A Madách Imre emlékműhöz és a kastélyhoz vezető járdákat helyreállították,  padokat, játszóteret és a patak feletti hidakat építettek, valamint egy kulturális rendezvényekre alkalmas színpadot is felállítottak.

A XIX. századi park felújítása az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország 2014–2020 közötti határon átnyúló Palócland – Hont – Podpoľanie nevet viselő együttműködési projektjének része. A kulturális hagyományok és a természeti értékek támogatása mellett az is fontos célkitűzés volt, hogy a program minél több turisztikai látványosságot hozzon erre a szlovák-magyar határmenti területre.

A történelmi park ünnepélyes átadására 2020. június 25-én, 11.00 órakor kerül sor a Madách-kastély udvarán.

A megnyitón beszédet mond Panis Branislav, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója, Dobrocký Ľuboslav, Alsósztregova polgármestere, Bózvári József, a Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület elnöke. A projekt és a felújított park bemutatását Jarábik Gabriella múzeumigazgató vezeti.

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma közleménye •

 

alsósztregovai Madách-kastély
A Madách-kastély Alsósztregován (Fotó: a község honlapja)
%d bloggers like this: