Oktatás

Nagyobb tankönyvvásárlási támogatás jár a magyar iskoláknak

Hozzájárul az alapiskolák és a speciális alapiskolák számára jóváhagyott és ajánlott tankönyvek és munkafüzetek megvásárlásához az oktatási minisztérium a 2020/2021-es tanévre. Branislav Gröhling oktatási miniszter a tankönyvpiac liberalizálását az oktatás fejlesztésének egyik legfontosabb elemének nevezte.

Idén 11,4 millió eurót kapnak az iskolák tankönyvvásárlásra, ez az eddigi a legmagasabb összeg. A szlovák iskolák átlagosan 44 eurót kapnak tanulónként, a második-ötödik évfolyamban ez az összeg 32 euró. „A kisebbségi iskolák tanulói ennek az összegnek az 1,5-szörösét kapják, azaz az elsősök fejeként 66, a második-ötödik évfolyam pedig tanulónként 48 eurót” – tájékoztatott a miniszter.

A tankönyvvásárlásra nyújtott hozzájárulás összegének megítélésekor a gyereklétszámot is figyelembe veszik, az összeget a fenntartón keresztül továbbítják. „Ha az iskola önálló jogi szubjektum, akkor maga vásárolja meg a tankönyveket. Ha nem, akkor a fenntartó” – magyarázta a miniszter.
Ha a hozzájárulás összege nem fedezi a költségeket, az iskola más forrásokat is felhasználhat. A tárcavezető elmondta, az iskolák megrendelhetik a kiadói portálon felsorolt tankönyveket, emellett a minisztérium az ingyenesen rendelhető kiadványok listáját is közzéteszi.

A fel nem használt összeget legkésőbb december 4-ig vissza kell küldeni.
A miniszter úgy véli, végre abbamarad az olyan tankönyvek vásárlása, amelyekre az iskoláknak nincs szükségük. Rámutatott, hogy az iskolai raktárak tele vannak felesleges tankönyvekkel, azokat pedig, amelyekre valóban szükség van, sokszor a szülőknek kell megvásárolniuk. (l, tasr)