Oktatás

Nem a lemaradás behozása a cél az iskola kinyitása után

Az iskolák alsó tagozatának kinyitása után is érvényes, hogy csak a távoktatás idejére leszűkített tananyagot kell átvenni a gyerekekkel és a tanítás főleg ismétléséből áll.

Sok pedagógus fordul az Állami Pedagógiai Intézethez (ŠPÚ), hogy a június 1-jei újranyitás után hogyan és mit kell tanítani, ezért módszertani útmutatót tett közzé a honlapján.

Ebből kiderül, hogy nem szabad arra törekedni, hogy minél gyorsabban behozzuk az elmaradt tananyagot. A gyerekek nemcsak abban különböznek, hogy a tananyagból mennyit sikerült eddig megtanulniuk, hanem abban is, hogy amit megtanultak, azt milyen mélyen sajátították el. A lemaradás behozásának erőltetése csak növelné a különbségeket az iskolák és az osztályok között, de az osztályon belül is, és csak növelné a stresszt a gyerekekben és a pedagógusokban egyaránt – írja a pedagógiai intézet.

Az oktatás célja most elsősorban az ismétlés, nem pedig új tananyag átvétele, ezért ki kell jelölni a fő tantárgyakat és a kiegészítő tantárgyakat. Ez elősegíti az oktatói-nevelői munka átszervezését és az iskola működését is ebben a rendhagyó helyzetben.
Tekintettel kell lenni arra is, hogy a gyerekek hosszú ideig szociális elszigeteltségben voltak, vissza kell szokniuk a közösségbe és az iskolai környezetbe.
„A gyerekek érzékenyen reagálhattak az elmúlt időszakra, aggódhatnak a járvány, a megbetegedés, de más dolgok miatt is. Ezért az oktatói-nevelői munka célja most nemcsak a tanítás, hanem annak elérése, hogy a gyerek érzelmileg biztonságban érezze magát és visszakerüljön az osztályközösségbe” – tartalmazza az útmutató.
Továbbra is érvényes, hogy a gyereknek nem kell érdemjegyet adni, a nyári szünet előtti egy hónapos tanítás leginkább annak felmérésére szolgál, hogyan lehet majd szeptemberben behozni a lemaradást és szűkíteni a tananyagot. (l)

iskola, lemaradás