Terék Anna iskolapszichológus a dunszton
Vélemény

Terék Anna iskolapszichológus a dunszton

Terék Anna költővel, drámaíróval, gyermekpszichológussal André Ferenc készített beszélgetést a dunszt.sk számára, amely „Elengedtem a valahová tartozás súlyos késztetését” címmel  augusztus 1-i kiadásukban olvasható.

„Nagy a nyomás, nagy a káosz, nehéz helyzetben vannak a szülők is, a gyerekek is, a szakemberek is. Mindenki. Nem tudom, hogy lehetne ezen az egészen segíteni. Hogy lehetne eldönteni, mi a fontos, minek van értéke?”

A gyermekpszichológus arra a kérdésre is választ ad, szerinte mi foglalkoztatja manapság leginkább a gyerekeket. Milyen célok vezetik mint szerzőt, hogy érzi magát kisebbségiként, mit ad hozzá a személyiségéhez a kisebbségihez való tartozás.

„Külföldön a szláv a kisebbségi magyarját testvérének tekinti, otthon nem feltétlenül. Viszont abban biztos vagyok, hogy annak muszáj átkattannia a fejben, hogy a kisebbségi nem minőségbeli faktor, tehát nem kevesebb vagy több, mint a többségi. Ezzel is sok bajom volt, mire meg tudtam szokni, hogy ugyanolyan jogaim vannak bárhol a világban, mint akármelyik embernek bárhol a világban. Ezt tanítani kéne minden kisebbséginek. Nehéz dolgok ezek” – mondja Terék Anna, akinek rövidesen új kötete jelenik meg. Ennek kapcsán szó esik még irodalomról, pályatársakról, életről, lehetőségekről, célokról, kitartásról.