Az anyatejes táplálás a legtermészetesebb és a legideálisabb
Egyéb kategória Vélemény

Az anyatejes táplálás a legtermészetesebb és a legideálisabb

A jelenlegi szakmai protokoll szerint a COVID-19 betegségben szenvedő anyák fokozott védelem mellett nyugodtan táplálhatják anyatejjel gyerekeiket. A vírus ugyanis anyatejjel nem terjed, szájmaszk használatával a szoptatásnak pedig okkal több előnye van, mint hátránya.

Már az előtej is kiemelten fontos, mert védőréteget képez a csecsemők bélrendszerében, ezzel is védve őket a vírusos és bakteriális fertőzésektől – hívja fel a figyelmet az augusztus 1-jei Anyatejes táplálás világnapjának alkalmával Sassi Lilla neonatológus a Semmelweis Egyetem (SE) honlapján szerdán megjelent közleményben.

A SE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakorvosa szerint az anyatejes táplálás népszerűsítése azért is fontos, mert az elmúlt években a négy hónapos csecsemőknek már csak a felét szoptatták.

A csecsemők növekedésével párhuzamosan a további védekezésben is nagyon fontos szerepet játszanak ezek az anyagok. Az édesanyában a különböző betegségek hatására képződő ellenanyagok is így jutnak át a csecsemőbe, akit ezáltal védenek a betegségektől. Emellett fizikailag, pszichológiailag, a finommotorikus és szomatikus fejlődés szempontjából is a szoptatás a legjobb megoldás a szakemberek szerint.

Fotó: CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Science Photo Library via AFP

Azok, akik csecsemőkorukban anyatejes táplálást kaptak, felnőtt korukban is védettebbek a betegségekkel szemben – hosszú távon is jótékony hatása van tehát a szoptatásnak. Az érintetteknél az elhízás és a magas koleszterinszint is ritkábban alakul ki idősebb korban, illetve a vérnyomásuk is alacsonyabb – állítja a neonatológus.

Az anyatejes táplálás népszerűsítésére azért is szükség van, mert az elmúlt években 57 százalékról 51 százalékra csökkent azoknak a csecsemőknek az aránya, akiket kizárólag szoptattak. Hat hónapos korra már csak a csecsemők 34 százaléka kap kizárólag anyatejet, ezzel párhuzamosan pedig 51 százalékról 55 százalékra nőtt a tápszert is kapó csecsemők aránya.

 

(Forrás: Quibit, via Semmelweis Egyetem)