Hazai hírek Közösség Oktatás

15 medikus koronavírus-tesztje lett pozitív Kassán

A Kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem ünnepélyes tanévnyitója még csak hétfőn volt, de az Orvosi Karán eddig 15 külföldi hallgató koronavírus-tesztje lett pozitív. Közülük heten ún. biztonságos országból érkeztek. Az egyetem nyilvántartásba vett öt további pozitív kollégistát is.

A diákok tünetmentesek vagy csak nagyon enyhe tünetek jelentkeztek náluk. Bár a tiszti főorvos rendelkezése értelmében csak a kockázatosnak ítélt országokból érkező hallgatók tesztelése kötelező, az orvosi karon az összes külföldi diákot szűrővizsgálatnak vetik alá, tekintve, hogy kórházi páciensekkel is érintkezhetnek. Összesen mintegy 1300 személyről van szó.

Eddig hét tömeges mintavételre került sor, ennek során 1131 diákot teszteltek. A tesztelés költségeit a kar állja. A mintavételt a medikusok végzik, két orvos felügyelete mellett. Az utolsó, mintegy 100 személyt érintő mintavételre várhatóan holnap kerül sor.

Azoknak a vörös besorolású országokból érkező külföldi hallgatóknak, akik kollégiumi szállást igényeltek a Kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetemtől, negatív PCR tesztet kell bemutatniuk a szállás elfoglalása előtt. Emellett öt napot karanténban kell tölteniük. Ezután koordinált tesztelés következik. Eddig öt kollégistánál mutatták ki fertőzést. Mindnyájan elkülönített szobákban voltak, kórházi kezelésre egyikük sem szorult. A mintegy 200 külföldi kollégistát okozatosan ismételt tesztelésnek vetik alá.