Hazai hírek

Az akadémiai titulusok visszavonásáról tárgyalnak

A törvényhozás ma újra  napirendre tűzi a felsőoktatásban jogtalanul megszerzett akadémiai titulusok visszavonásának lehetőségével foglalkozó javaslatot. Ennek szükségességét már 2010-ben felvetették, azóta időről időre újra terítékre kerül.

Várhatóan nem az új felsőoktatási törvény része lehet, hanem új törvényben próbálják megfogalmazni, lényegében a sorjázó, plágiumgyanús zárómunkák körül kirobbant botrányok miatt.

„A törvényhozásnak lehetővé kellene tennie a csalással szerzett akadémiai és tudományos-pedagógiai titulus, valamint tudományos fokozat megszüntetését/elvételét” – jelentette ki a Rada učenej spoločnosti Slovenska már két évvel ezelőtt.

A koalíciós javaslat alapján a törvényhozás az „aki adta, annak kell visszavonnia” elv értelmében kívánna eljárni. Az államvizsga érvényteleníthető lenne az adott egyetem rektora által az esetben, ha a zárómunkát vagy annak egy részét bizonyíthatóan nem maga a vizsgázó dolgozta ki, illetve szándékosan jogosulatlanul más munkáját használt fel, vagy azt lemásolta.

A javaslat a csehországi felsőoktatási törvényből inspirálódott. A különbség annyi, hogy a döntő bizottságban egy akadémikus helyét egy jogásznak kéne elfoglalnia.

Ha a javaslatot elfogadják, 2021 januárjától életbe léphetne a törvény, és már a 2021-ben leadott összes diplomamunkára érvényesíthető lehetne.