Egyéb kategória Szabadidő

Az első tanítási nap elé

5+1 ütős film az iskolákról – tanárokról, tanulókról és a diákéletről.

Rocksuli

A Rocksuli 2003-ban készült, 2004-ben bemutatott német–amerikai film, Jack Black főszereplésével, Richard Linklater rendezésében, a Paramount Pictures forgalmazásában. A forgatókönyvet Mike White írta. Az élőszereplős játékfilm producerei Scott Aversano és Scott Rudin. A zenéjét Jack Black szerezte.

A jövő kezdete

A jövő kezdete (Pay It Forward) 2000-ben készült 118 perces színes amerikai film.Trevor McKinney, a főszereplő egy kisfiú, akinek eléggé zűrös a családi háttere. A társadalomtudomány órán a tanár azt a feladatot adja az osztálynak, hogy próbálják a világot jobbá tenni. Trevor ezt nagyon komolyan veszi, és kitalál egy módszert, egy fordított piramisjátékot: három embernek nyújt komoly segítséget, és megígérteti velük, hogy ők is hasonlóképpen járjanak el másokkal.

Holt költők társasága

Holt költők társasága (Dead Poets Society) 1989-ben készült amerikai film. A film az ötvenes évek derekán játszódik, egy konzervatív szemléletű fiúiskolában tanuló tizenéves diákcsoport történetét mutatja be. Nagy hatással van rájuk újdonsült irodalomtanáruk, aki, miközben megpróbálja felkelteni az érdeklődésüket a költészet iránt, arra bátorítja őket, hogy ne vonakodjanak nyitott szemmel járni a világban és megváltoztatni dolgokat maguk körül. A film, amit a Delaware állambeli St. Andrew’s School-ban vettek fel, Vermont államban, a kitalált Welton Akadémián játszódik.

Whiplash

Andrew (Miles Teller) híres akar lenni. New York, tehát az Egyesült Államok, tehát az egész világ egyik leghíresebb zeneiskolájába, a Shaffer Konzervatóriumba jár, dobolni tanul, rengeteget gyakorol, és mindenre képes volna a siker érdekében. Legalább is, azt hiszi. De találkozik egy tanárral (J. K. Simmons), aki még nála is elszántabb. Ő abban hisz, hogy a tehetséget mindenáron fel kell szabadítani, és ami bujkál, azt ki kell préselni a tanulókból. Akkor is, ha kínlódnak, ha sírnak vagy belehalnak. A kezdő zenész és a sokat látott veterán egymásnak feszül. A tanár felveszi a kezdő dobost a zenekarába, de az első örömöt nagyon sok keserűség követi. És egyikük sem adja fel könnyen, amit elkezdett. Mindketten tartják a ritmust.

Megáll az idő

A Megáll az idő egy 1982-ben bemutatott magyar film, amelyet Gothár Péter rendezett Bereményi Gézával közös forgatókönyve alapján. Budapest, 1956. november 4. Köves István és Bodor László az éjszaka leple alatt, a romos utcán elássák fegyvereiket. Köves vöröskeresztes teherautón elhagyja az országot. Felesége egyedül marad két fiával, Gáborral és Dinivel. A hatvanas évek elején megjelenik náluk a börtönből akkor szabadult Bodor. Ő lesz a család új feje. Gábor az orvosi egyetemre készül, bár tudja, hogy apja miatt nem sok reménye van a felvételre. Dini gimnazista. Szukics Magdába szerelmes, és a negyedikes Pierre-t bámulja. Az iskolabálokon rock and roll szól, Elvist bálványozzák és utánozzák. Dinit egyre mélyebb válságba sodorják bontakozó érzelmei, nevelőapja megalkuvó intelmei és a felnőtt világ sok más ellentmondása. Miután egy botrány miatt Pierre-t kizárják a gimnáziumból, egy lopott autón Dini és Magda is elindul vele Nyugatra.

+1 Mindenki

A Mindenki 2016-ban bemutatott magyar rövidfilm Deák Kristóf rendezésében, mely elnyerte a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó Oscar-díjat.[8] A filmet Sing címre keresztelték a nemzetközi bemutatók miatt[9] és ezzel a címmel jelölték az Oscar-díjra is. A történet 1991-ben játszódik, központi eleme egy hibásnak bizonyuló pedagógiai módszer, ami ellentmondásos helyzetet eredményez egy a sikert és kifogásolhatatlan hangzást mindenáron szem előtt tartó karvezető és egy énekelni szerető gyerekekből álló iskolai énekkar között. A tízéves Zsófi új iskolába kerül, ahol az igazgató úr elbüszkélkedik a kórus sikereivel. Amikor a kislány anyukája megkérdezi tőle, hogy be lehet-e még kerülni a kórusba, az igazgató azt válaszolja, hogy mindenkit szívesen látnak az énekkarban. Zsófi, akit elvarázsolt a kórus éneke ennek nagyon megörül. Összebarátkozik az egyik kórustaggal, Lizával, aki a legnépszerűbb lány az osztályában.

És ha az első tanítási napnak vége, jöhetnek a legjobb 2020-