Kitekintő Technológia

14 éves lány találmánya járulhat hozzá a koronavírus legyőzéséhez

A világon jelenleg több ezer tudós dolgozik azon, hogy valamilyen formában megoldást találjon a koronavírus-járvány leküzdésére. Vannak, akik a védőoltás kifejlesztésén ügyködnek, míg más szakemberek a lehetséges gyógymódok után kutatnak. Most ez utóbbi téren kerülhetünk közelebb a megoldáshoz egy 14 éves diáknak köszönhetően.

A texasi Frisco városában élő Anika Chebrolu nemrég nyerte el a 3M Young Scientist Challenge nevű versenyt, ahol 25 ezer dollárral – vagyis nagyjából 7,7 millió forinttal – jutalmazták azt a felfedezését, amely potenciálisan gyógymódot jelenthet a koronavírus-fertőzöttek számára.

A CNN beszámolója szerint Chebrolu egy olyan eljárást fejlesztett ki, amely a számítógépes szimuláción keresztül képes lehet megtalálni azt a molekulát, amely meg tudja kötni a koronavírus tüskéit. Egy ilyen molekula egy olyan gyógyszer kifejlesztéséhez vezethet, amely hatékony gyógymódot kínálhat a vírusfertőzött páciensek számára.

Chebrolu eredetileg az influenza elleni hatékonyabb gyógyszer kidolgozásához szeretett volna modellt létrehozni, ám a koronavírus-járvány miatt úgy döntött, inkább erre fókuszál.

A fiatal diák célja, hogy olyan tudósok és kutatók mellett dolgozhasson, akik a módszere segítségével fedezik fel a koronavírus elleni hatékony gyógyszert.