Felhívások Oktatás

Az iskolai oktatás rendkívüli felfüggesztéséről szóló határozat – magyarul

A Központi Válságstáb 2020. október 11-i javaslatai és intézkedései alapján, továbbá a jelenlegi járványügyi helyzet miatt, a Covid-19 okozta megbetegedések terjedésének okán fontos az egészség védelmének biztosítása, s a betegség átviteli kockázatának csökkentése. Az óvodákban, az alapiskolákban és a sajátos nevelési igényű gyermekek számára létesített iskolákban a nevelés és oktatás megőrzésének érdekében a középiskolákban (a gimnáziumokban, szakközépiskolákban, középfokú sportiskolákban, iparművészeti iskolákban és konzervatóriumokban) a közoktatási törvény 32 §-a alapján a hagyományos formában történő nevelő-oktató tevékenység korlátozásához folyamodik, mivel az távoktatásban is biztosítható.

Ez a korlátozás nem vonatkozik az egészségileg hátrányos helyzetű tanulók számára létesített iskolákra és oktatási intézményekre, készségfejlesztő iskolákra és speciális szakiskolákra, sem azokra a tanulókra, akik alsó középfokú végzettséget szereznek a nyolcéves oktatási programmal rendelkező középiskolában. Végezetül pedig minden iskolatípusban korlátozzák azokat a tevékenységeket, melyek a nevelési-oktatási folyamatban nem tekinthetőek kritikusan fontosnak. A gyakorlati oktatás, a szakmai képzés, vagy éppen a szakmai gyakorlat esetében a munkáltatónál lehetőség van – a világjárványügyi helyzetet figyelembe véve – annak további folytatására, ha a megvalósítása nem igényli a tanulók diákotthonban való elszállásolását.

Ellenkező esetben a gyakorlati oktatás, szakmai képzés, vagy a szakmai gyakorlat kizárólag távoktatásban valósulhatnak meg.

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2020/10/17588.pdf” title=” az iskolai oktatás rendkívüli felfüggesztésé”]