Kitekintő

Lengyelországban újból bevezetik az idősek vásárlási idősávját

Az idősebb embereknek a koronavírus-járványal szembeni védelme érdekében Lengyelországban újból bevezetik a vásárlási idősávot a hatvan év felettiek számára – jelentette be Mateusz Morawiecki kormányfő szombaton Varsóban.
Morawiecki sajtóértekezletén az idősebbek védelmét nevezte a lengyel járványkezelési stratégia egyik kiemelt céljának. Utalt a halálozási adatokra, melyek szerint az új típusú koronavírus a 60 évnél, és különösen a 67 évnél idősebb embereket veszélyezteti leginkább.
Ezért a csütörtöktől életbe lépő rendelkezés szerint a boltokban 10 és 12 óra között újból csak a 60 évnél idősebbek vásárolhatnak – közölte. Felhívta az idősebb nemzedékhez tartozókat, hogy lehetőleg maradjanak otthon, és biztosította őket afelől, hogy az állami intézmények és a társadalmi szervezetek támogatják őket a hétköznapi problémák megoldásában. Javasolta, hogy a munkáltatók adjanak lehetőséget a távmunkára az 55 évnél idősebb alkalmazottaik számára.
A sajtóértekezleten szintén részt vevő Adam Niedzielski egészségügyi miniszter a járványügyi intézkedések jövő heti bővítését helyezte kilátásba. Emlékeztetett: a járvány lassítása érdekében szombattól Lengyelország-szerte újból kötelező lett a maszk köztéri viselése.
(mti)