Technológia

Kína beveti az 500 méter átmérőjű teleszkópját

Könnyen lehet, hogy ezután gyakrabban hallunk majd Kína űrbéli felfedezéseiről. A hatalmas, 500 méter átmérőjű rádióteleszkópjukon már az utolsó simításokat végzik.

Nagy lökést adhat a különféle űrjelenségek – köztük persze az örök közönségkedvenc terület, az esetleges földön kívüli létformák – kutatásának az a kínai teleszkóp, amit a tervek szerint szeptemberben kezdenek majd el használni a tudósok. A FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Radio Telescope) a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban fekszik. A szerkezetet valójában már januárban bekapcsolták, jegyzi meg a ChinaTechCity, de ősztől használják majd a bolygónkon kívül potenciálisan létező élet kutatására.

Ma már a Space.comnak nyilatkozó szakértők is úgy látják, hogy a kínai nemzet lesz az, amely tudása, felkészültsége (és persze hatalmas távcsöve) miatt képes lesz felvenni a kapcsolatot egy addig ismeretlen civilizációval – feltéve, hogy léteznek ilyenek. Ennek sikeréhez előbb persze jeleket kellene befogni, csakhogy az űrből érkező “hangok” nagyrésze egyszerű zaj. A FAST érzékelői azonban sokkal precízebbek, mint a világ más tájain működő rádióteleszkópoké. A szerkezet ráadásul nem eredménytelenül működik: 2016-os üzembe helyezése óta 99 gyorsan pörgő neutroncsillagot azonosított.

A távcső hatalmas kiterjedése miatt (a kerülete körülbelül 1,6 kilométer) abban is nagy segítséget nyújt a kínai tudósoknak, hogy ne másodkézből származó adatokat vizsgáljanak.

FAST_Auto7

A FAST átmérője 500 méter, de a vevőegysége a fókuszálás miatt egyszerre legfeljebb 300 métert tud belőle kihasználni. Az UFO-k utáni hajszáról érdemes megemlíteni, hogy e kutatási területen évtizedeken át az amerikai jelenlét volt domináns (gondoljunk csak a különféle mozifilmekben sokszor hangoztatott SETI kutatócsoport munkájára). A verseny mára azonban újabb résztvevőkkel bővült, és ahogy az űrkutatás, úgy a(z értelmes) földönkívüli élet megtalálása is egyre fontosabb törekvéssé vált – többek közt Kínában.

Aktív fő reflektor.

A gömbfelület középső része közel van a paraboloid formához, ha a gyújtótávolságot megfelelően választják meg. FAST esetén a gömb és a paraboloid forma sugárirányú eltérése kevesebb, mint 0,67 m a megvilágított területen. A reflektor hátsó tartószerkezete acélkábelekből készül. Ezeknek a kábeleknek a rugalmasságát használják fel a szükséges deformáció megvalósításához.

Felfüggesztett érzékelő

A megfigyelések során az érzékelő egységet nagy pontossággal az éppen kialakított paraboloid fókuszában kell elhelyezni. A kívánt helyzet eléréséhez a kabint kábelekkel mozgatják és egy másodlagos finombeállító platformot is használnak

table1
A FAST teleszkóp főbb paraméterei