Hazai hírek

A november 16-tól érvényes rendelkezések

A november 16-tól érvényes rendelkezésekben már nincs szó arról, hogy a határon antigén teszteket végeznének. A 30 km-es körzetben lakók, dolgozók számára sincs előírva, hogy be kéne mutatniuk a negatív eredményű tesztet. Az ingázó munkavállalóknak munkáltatói igazolást, a diákoknak az iskolalátogatásról szóló igazolást kell felmutatniuk a határon.

[pdf-embedder url=”https://www.magyar-iskola.sk/wp-content/uploads/2020/11/ciastka_16_2020.pdf”]

Hétfőtől (november 16.) nyithatnak a templomok, a mozik, a színházak, maximum 50 százalékos kihasználtsággal, az uszodákban és a fitneszközpontokban 15 négyzetméterenként legfeljebb hat fő lehet egyszerre – tájékoztatott Igor Matovič (OĽANO) miniszterelnök pénteken, a járványügyi bizottság ülését követően.

Hétfőtől (november 16.) csak 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-teszttel lehet belépni Lengyelországból, Csehországból, Ausztriából és Magyarországról Szlovákia területére. Az ingázóknak nem kell teszt. Az úgynevezett vörös országokból csak egy e-űrlap kitöltése után lehet belépni az ország területére, és kötelező karanténba vonulni – jelentette be a járványügyi bizottság ülése után Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter.

500-ról 750-re emelik a heti mozgó medián értékét, amelynél már enyhítenék az intézkedéseket. Mindemellett ismét érvényes lesz a szemaforrendszer, amely alapján regionális szinten meghatároznák az intézkedéseket. Az enyhítések feltétele, hogy a kórházakban ne kezeljenek több mint 2000 koronavírusos vagy koronavírus-gyanús esetet – jelentette be Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter a járványügyi bizottság ülése után. Megjegyezte: így könnyebben elérhető lesz az a határ, amelynél enyhítéseket jelenthetnek be.

A koronavírus reprodukciós száma Szlovákiában jelenleg 0,7-0,9 körüli szinten mozog. Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint ez egy pozitív hír. A reprodukciós szám azt fejezi ki, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embernek adja át a fertőzést.