Hazai hírek

Mennyit ér a kétszeri béremelés az iskolaügyben?

kétszeri béremelés, iskolaügy, pedagógusbérek
(Fotó: Pixabay)

A szakértők szerint a kétszeri béremelés nem sokat – éppen csak kiegyenlíti az inflációt. Jó esetben. A pedagógiai pálya nem lesz vonzóbb.

2023 januárjától 10 százalékos béremelés lesz, ezt szeptembertől további 12 százalékos követi. Idén július 1-től 3 százalékos béremelést kaptak az iskolaügyi alkalmazottak, emellett most augusztusban-szeptemberben 500 euró jutalom érkezik a kormánytól.

KI JÁR JÓL AZ ISKOLAÜGYBEN AZ 500 EURÓS TÁMOGATÁSSAL?

Az Oktatási Elemzőközpont (CVA) szerint első pillantásra mindez jelentős emelésnek tűnik. Michal Rehúš, a központ elemzője szerint a bökkenő az, hogy csak januártól valósul meg az érezhetőbb béremelés. „Emiatt hosszú távon is csak az infláció ellensúlyozásáról beszélhetünk, és lehet, hogy még arra sem elég ez a pénz.

A pedagógusi pálya ettől még nem lesz vonzóbb sem januárban, sem jövő szeptemberben”

– jelentette ki az oktatási központ elemzője.

A gond az, hogy az idei év tulajdonképpen kimarad a béremelésből. Becslések szerint idén az éves infláció végül 11,6 százalékos lesz. A júliustól érvényes 3 százalékos emelés és az 500 euró jutalom éves szinten Rehúš számítása szerint 2 százalékos béremelésnek felel meg, így idén jócskán csökkennek a reálbérek az oktatásügyben.

Tehát 2024-ig reális bérnövekedés nem lesz az infláció miatt. Az emelések 2024-re válnak érzékelhetővé, annak köszönhetően, hogy a várakozások szerint addigra lelassul a pénzromlás és már csak 2,6 százalékos lesz az infláció. Addig a fizetésemeléseket felemészti a drágulás – az idei áremelkedéseket pedig messze nem egyenlíti ki.

Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara (SKU) elnöke szerint éppen ezért az lesz a döntő, hogy 2024-ben folytatódik-e az ilyen mértékű béremelés. A kamara ezért szeretné, ha törvényben fektetnék le az pedagógusbérek emelését, hogy az ne a politikusok „hangulatán” múljon. Szerinte a megoldás az, hogy a kezdő pedagógusok bérét mindig a nemzetgazdasági átlagbérből kiindulva határoznák meg (ilyen ígéretek egyébként mindig elhangzanak a választási kampányokban).