Hazai hírek

Leghamarabb januárban mennek iskolába a nagyobb gyerekek

Igor Matovič a központi válságstáb ma esti ülése után arról beszélt, leghamarabb a karácsonyi szünet után, januárban mehetnek iskolába a felső tagozatosok és a középiskolások.
Ám ennek is komoly feltételei vannak: addigra a napi új fertőzöttek számának 500 alá kell csökkennie – ez most körülbelül napi 1500.
Az iskolák kinyitásának további feltétele, hogy csak 1000 embert kezeljenek kórházban koronavírus-fertőzéssel, és csak 100-an lehetnek lélegeztetőgépen. Ez a két szám most 1815, illetve 118.

Matovič azt mondta, a válságstáb ülésén mind a negyven résztvevő egyetértett abban, mi az elsődleges cél: minél hamarabb újra iskolába járjanak a gyerekek, ennek ellenére ez nem lehetséges, amíg nem teljesülnek az említett számok.
Ján Mikas országos tiszti főorvos szerint egyáltalán nincs napirenden az alapiskolák felső tagozatának megnyitása. A részleges nyitásról is csak akkor fognak tárgyalni, ha a helyzet jelentősen javul.

Peter Visolajský, az Orvosok Szakszervezeti Szövetségének elnöke sem helyeselné az iskolák kinyitását. „Én is azt mondom, ha valahol lazítunk, akkor az iskoláknál kezdjük, a felső tagozattal, esetleg a kollégium nélküli középiskolákkal, de most ez sem lehetséges.” Szerinte ha javul a helyzet, a kevésbé fertőzött járásokban el lehetne kezdeni a nyitást.  (l)

NYITNÁ AZ ISKOLÁKAT NOVEMBER 30-TÓL A MINISZTER, MATOVIČ NEM ENGED