Hazai hírek Oktatás

Az iskolákra szabott COVID-automata

iskola COVID automata
Az iskolákra szabott COVID-automata

Bizonyos fokozatú riasztás esetén a középiskolások (első-, másod- és harmadfokú) és az alapiskolák felső tagozatos tanulói (másod- és harmadfokú) csak tesztelés után látogathatják majd a tanintézményeket. Az antigénteszttel végzett szűrővizsgálatot abszolválnia kell majd a tanulóval egy háztartásban élő egyik törvényes képviselőnek és az iskolai alkalmazottaknak is.

A járványügyi helyzetre tekintettel az első tesztelés 2021. január 7. és 9. között esedékes. Azt, hogy hány szülő érdeklődik a tesztelés iránt, az iskolaigazgatóknak december 21-ig kell felmérniük egy kérdőív segítségével. A járványügyi helyzettől függően egy-, kettő- vagy háromhetente ismételnék meg a tesztelést.

A tárcavezető beszélt egy támogatásról is, melyet az iskolák igényelhetnének a teszteléssel összefüggésben. Az előzetes tervek szerint egy művelet után 5 euró járna, de erről még nem született végleges megállapodás. Az antigéntesztekhez, melyeket a mobil mintavételi állomásokról szerezhetnek be, ingyen jutnak majd hozzá az iskolák. Saját mintavételi helyet is létesíthetnek, vagy külön megállapodás alapján egy körzeti orvos rendelőjében is lebonyolíthatják a tesztelést. A tanulók, a törvényes képviselők és az alkalmazottak individuálisan is leteszteltethetik majd magukat antigén- és PCR-teszttel. Folyamatban van a gargalizálással történő tesztelés előkészítése is.

A napközik ugyanolyan formában fognak működni, mint az alapiskolák alsó tagozatai. A művészeti alapiskolák, a nyelviskolák és a szabadidőközpontok működését a karácsonyi szünidő után is a kormány, a központi válságstáb, a tiszti főorvos és más felelős szervek fogják rendeletileg szabályozni.