Kitekintő

Megnőtt a Mount Everest

A Himalája és az egész világ legmagasabb hegycsúcsa, a kínai-nepáli határon található Csomolungma a hivatalos, 1954-es adatok alapján 8848 méterrel emelkedik ki a talajból, a legújabb mérések azonban más értékeket mutatnak.

Az 1954-es indiai felmérés során kereken 8848 méterben állapították meg a hegy magasságát, kínai tudósok viszont 2005-ben 8844 méteresre mérték, míg nepáli geológusok 8847 méterben határozták meg ugyanezt az értéket.

2019. május 27-én a nepáli Namche Bazarban készített kép a világ legmagasabb hegyéről, a Csomolungmáról, európai nevén a Mount Everestről • FORRÁS: MTI/EPA/NARENDRA SRESZTHA

A Nepálban 2015-ben bekövetkezett Richter-skála szerinti 7,9-es erősségű földrengések miatt a szakemberek először úgy gondolták, néhány méterrel összezsugorodhatott a Mount Everest. Annak érdekében, hogy kiderítsék a Csomolungma pontos magasságát, Nepál és Kína még egy közös megállapodást is aláírtak 2019-ben. A hely Kína és Nepál határán fekszik, de Nepál most először végzett saját felmérést a hegy magasságát illetően.

A nepáli hatóságok és szakértők a kínai hi-tech berendezésekkel és a hozzájuk értő mérnökökkel együtt végül 2020-ra sikeresen lemérték a Mount Everestet, és bebizonyították, hogy ha csak minimálisan is, de bizony elmozdult a helyéről a hatalmas hegy.

Az eddig világszerte elterjedt, hivatalos 8848 méteres magasságot egy indiai kormányhivatal mérése állapította meg 1954-ben. Négy nepáli földmérő két évet készült a küldetésre.

Az új mérés szerint a hegy magassága picit nagyobb (86 centivel), mint gondolták, EZÉRT A HEGY ÚJ HIVATALOS MAGASSÁGA 8848,86 MÉTER.

Hogyan mérték fel újra a hegyet?

Nepál a Bengáli-öblöt használta mint tengerszintet, melytől egy 250 kilométeres látóteret építettek addig a pontig, amelytől már látható a Csomolungma, létrehozva ezzel pontok láncolatát, melyet mérni lehet, illetve összeadni. A kínai kutatók tengerszintje a Sárga-tenger volt.

A kínai kutatók májusban először végeztek nagy pontosságú légi gravitációs méréseket az Everest magasságának megállapításához. A mérés centiméteres pontossággal bocsátotta rendelkezésre a világ legmagasabb hegycsúcsa és a környező régió geoid felületének adatait.

ELVÉGEZTÉK A RÉGIÓ LÉGI TÁVÉRZÉKELÉSI MÉRÉSÉT IS, AMELY DECIMÉTERES PONTOSSÁGÚ HÁROMDIMENZIÓS EREDMÉNYEKET BIZTOSÍTOTT A RÉGIÓ TOPOGRÁFIÁJÁHOZ.

A kínai geodéták, geológusok, ökológusok 53 fős csoportja március elejétől folytatott tudományos kutatásokat a hegyen. A földmérő csoportban ott voltak a kínai természeti erőforrások minisztériumának szakemberei és a nemzeti hegymászócsoport tagjai is. Az Everestre május 27-én ért fel expedíciójuk.

A Kínai Népköztársaság megalakulása óta hatszor mérték már meg az Everest magasságát és végeztek tudományos kutatást párhuzamosan, és kétszer adták ki a magassági adatokat: 1975-ben 8848,13 métert, 2005-ben 8844,43 métert mértek. Emellett 2005-ben 3,5 méteres hóréteget mértek a hegytetőn, továbbá 1 méter vastagságú ismeretlen anyagot a kőszikla és a hó között, valószínűleg hó és kavics keverékét.

Mount Everest