Egyéb kategória

Védőoltások – A megelőzésében fontos védőoltások

Van, amit meg lehet előzni

A WHO minden évben összesíti a legfontosabb egészségügyi tényezőket, amikkel foglalkozni kell. Idén bekerült a listára az oltásellenesség is. Rengeteg tévhit kering az oltásokról, amik a régebben gyakori, azóta vakcinákkal már visszaszorított betegségek újbóli fellángolását okozhatják.

oltásokat
A májgyulladás

Daganatok megelőzésében szerepet játszó védőoltások

Több védőoltás is ismert, ami daganatok kialakulásának megelőzésében játszik fontos szerepet. Ide tartozik a fertőző májgyulladás (hepatitis) B típusa elleni védőoltás. Ha valaki megfertőződik, már nem gyógyítható meg véglegesen, végső szövődménye a máj daganatos elváltozása. A humán papilloma vírus (HPV) több törzse ellen is létezik hatásos védőoltás, ezzel olyan betegségek előzhetők meg, mint a méhnyakrák, péniszrák, száj és garattájéki daganatok, gégerák. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a HPV elleni oltásokat nem csak lányoknak, hanem fiúknak is javasolt beadni, hiszen a vírus mindkét nemben okozhat elváltozásokat.

Gyorsan halált okozó betegségek megelőzésében fontos védőoltások

A torokgyík oltásokat
A torokgyík

Legjelentősebb kórokozó az agyhártyagyulladást okozó meningococcus. Agyhártyagyulladást több vírus és baktérium is okozhat, a legsúlyosabb az említett meningococcus (más nevén Neisseria meningitidis). Fertőződés után, rendkívül gyorsan súlyosbodhat az állapot, akár órákon belül halált okozhat. Már inkább csak történelmi jelentőségű betegség a diftéria (torokgyík). A betegség során egy plakk alakul ki a garatban, aminek a veszélye, hogy leválhat és a légutakba kerülve fulladást okozhat.

Saját felelősség-e az oltás elutasítása?

NEM. Sokszor hallani, hogy az emberek azzal az érvvel utasítják el a védőoltásokat, hogy a saját ügyük, legfeljebb ők lesznek betegek a saját hibájukból, de erre joguk van. Ezért fontos megismerni a nyájimmunitás fogalmát, ami bemutatja, miért felelőtlenség más emberekkel szemben ez a hozzáállás. Vannak emberek, akik nem kaphatnak vakcinákat. Súlyos immunhiányos állapotban például, amit okozhat betegség is és gyógyszerek is (például daganatok kemoterápiás kezelése). Ilyen személyekben élő vagy gyengített kórokozót tartalmazó védőoltás súlyos szövődményeket okozhat. Ezek a betegek csak arra támaszkodhatnak, hogy körülöttük mindenki be van oltva, így nem lesz olyan, akitől el tudják kapni a fertőzéseket.

Lényegében ez a nyájimmunitás.

oltásokat mumpsz
A mumpsz

A teljesség kedvéért megemlítendő a terhesség is. Például az MMR nevű oltás három vírus ellen ad védelmet: Mumpsz, Morbilli, mint kanyaró és Rubeola, ami a rózsahimlő. Ez utóbbi jelentősége várandós nők fertőződése esetén jelentős, ugyanis számos fejlődési rendellenességet okoz a magzatban. Ezért fontos a védőoltással a betegséget megelőzni, hiszen így az oltás beadásával leendő gyermekeinket is védjük.