Fizika Tanuljunk

FIZIKA 7. osztály – Hőterjedés

 

Hőterjedés

1. KÍSÉRLET

Fém kiskanál, műanyag kiskanál és hurkapálca egy pohárban

Fogj egy fém kiskanalat, egy műanyag kiskanalat (ha nincs, jó a szívószál is), valamint egy hurkapálcát! Tedd bele őket egy kb. 10 cm magas pohárba, majd a pohár aljától 11–12 cm-re tegyél mindegyikre egy borsószem méretű margarint! Ezután óvatosan önts a pohárba, kb. 8 cm magasságig, forró vizet! Ügyelj arra, hogy a margarinok a helyükön maradjanak! Figyeld meg, mi történik!

Tapasztalat:

A margarindarabkák egymás után belecsúsznak a vízbe.
A tárgyaink átmelegedtek ott, ahol érintkeztek a forró vízzel, de a vízből kiálló részeknek is fokozatosan emelkedett a hőmérséklete, ettől olvadt meg egy kicsit, majd csúszott bele a vízbe a margarin.

 

Ezt a jelenséget, mely során a melegítés helyétől távolabb is meleggé válik egy hidegebb szilárd test, hővezetésnek nevezzük.
Azt is megfigyelhetted, hogy a fém kanálról és a hurkapálcáról nem egyszerre csúszott le a margarindarabka. Az anyagok különböző mértékben vezetik a hőt.

Mezítláb járólapon
Edény a gáztűzhelyen
Ha kövön, járólapon mezítláb járkálsz, édesanyád biztos figyelmeztet, hogy vegyél fel papucsot, mert nem szeretné, ha felfáznál.

Ha levesszük a tűzről az edényt, nem tanácsos közvetlenül megfogni a fülét, mert megégethetjük vele a kezünket.

Az alumínium, a réz, a vas és a többi fém olyan anyagok, amelyekben gyorsan terjed a hő. Az ilyen tulajdonságú anyagokat jó hővezetőknek nevezzük.

hoterjedes