Egyéb kategória

Kiderült, mi védi a gyerekeket a Covid-19-től

ovoda

A gyerekek veleszületett immunrendszere gyorsan megtámadja a koronavírust, ezért jelentkezik náluk nagyobb eséllyel enyhe tünetekkel a Covid-19 – állapították meg ausztrál kutatók.
„A gyerekek kisebb eséllyel fertőződnek meg a vírussal és ha el is kapják, csaknem egyharmaduk tünetmenetesen vészeli át a betegséget, ami szöges ellentétben áll a legtöbb egyéb légzőszervi vírus gyerekeknél megfigyelt magas előfordulási arányával és súlyosságával” – mondta Melanie Neeland, a tanulmányt vezető melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Központ (MCRI) szakembere.
A szakemberek figyelemmel követték a fertőzött vagy a vírusnak kitett alanyok immunválaszát a fertőzés akut szakaszában és a következő két hónapban. Megállapították, hogy a gyerekeknél a fertőzés a neutrofilek (speciális fehérvérsejtek, amelyek segítik a sérült szövetek gyógyulását és a fertőzések kezelését) aktiválásával, valamint az elsők között reagáló immunsejtek és a természetes ölősejtek vérben való csökkenésével jár együtt.
„Ez azt sugallja, hogy ezek az immunsejtek a fertőzések helyszíneire vándorolnak és gyorsan eltakarítják a vírust, mielőtt annak esélye lenne megvetni a lábát” – magyarázta Neeland.
„Tehát a veleszületett immunrendszer, amely a kórokozók elleni védelem első vonalát alkotja, kulcsszerepet játszik a súlyos Covid-19 megakadályozásában a gyerekeknél. Ezt az immunválaszt nem figyeltük meg a tanulmányba bevont felnőtteknél” – tette hozzá.
A kutatók azt is megállapították, hogy a vírusnak kitett, ám negatív tesztet produkáló gyerekek és felnőttek szervezetében emelkedett a neutrofilek száma, ami bizonyos szintű védelmet nyújt a betegséggel szemben. (MTI)