Közösség Oktatás

Idén is iskolatáskát és 10 ezer forintot kap a magyar iskolába íratott gyerek

10 ezer
Magyar iskolás gyerekekre várnak (A Rákóczi Szövetség felvétele)

Elkezdődött a Rákóczi Szövetség beíratási kampánya. Minden magyar iskolába íratott kiselsősnek már hosszú évek óta 10 ezer forintos beíratási ösztöndíjat ad a szövetség, ezt a szeptemberi tanévkezdéskor kapják meg a gyerekek szülei, az utóbbi években pedig iskolatáskát is kapnak a magyar elsősök.

Ezen felül a Bethlen Gábor alapítvány évente támogatást ad minden magyar iskolás diáknak, ez az előző tanévre 60 euró volt (a forint árfolyamának változásától függ az összeg nagysága euróban).

A szervezet közleménye kiemeli: a következő hetekben a szülőknek arról kell dönteniük, hogy milyen nyelvű iskolába íratják gyereküket.

„Fontos, hogy a családok tisztában legyenek vele, hogy a gyermekük számára választhatnak szülőföldjükön magyar nyelvű oktatást, amely a magyar nyelv és kultúra továbbadásával biztosítja a magyar közösségek megmaradását, valamint többlettudást és nagyobb kapcsolatrendszert biztosít a gyermeknek a két nyelv, két kultúra oktatásán keresztül.”

A Rákóczi Szövetség iskolaválasztási kampánya a közlemény szerint kiterjed a helyi magyar iskolákra és óvodákra, személyes megszólítással, óriásplakátokkal, és online is igyekeznek felhívni a figyelmet a magyar iskolaválasztás fontosságára.

A Rákóczi Szövetség ösztöndíját önkormányzatok és magánemberek adományaiból fizetik.