Hazai hírek

Igazából nem találtak ki semmit a kollégiumokkal kapcsolatban, csak kinyitották őket

 

A rózsaszín besorolású járásokban ma kinyitottak a középiskolák és a diákok beköltözhettek a kollégiumokba. Az országban egyelőre csak 5 ilyen járás van, és csak egy déli, az Érsekújvári. A jövő héten várhatóan már több ilyen járás lesz, és folyamatosan emelkedik a számuk.

kollégiumok kinyitottakA minisztérium útmutatása szerint egy osztályba járó diákok lakhatnak együtt a kollégiumi szobán. Emellett lehetőség szerint egy-egy kollégiumi folyosón szintén csak egy osztályba járó diákokat lehet elszállásolni. Ha ez megoldhatatlan, akkor „zónás megoldást” javasol a minisztérium, ami azt jelenti, hogy például a folyosó elején laknak az egyik osztály diákjai, a végén pedig egy másik osztályé (ám az is előfordulhat, hogy ők egy másik középiskolába járnak). A diákoknak 7 napnál nem régebbi tesztre van szükségük.

Meg kell jegyezni, hogy „békeidőben” is alapvetően ilyen elv szerint működik a kollégiumi elszállásolás (persze teszt nélkül).

A rosszabb besorolású, piros színű járásokban csak a középiskolák végzőseit és az egészségügyi szakközépiskolák diákjait lehet elszállásolni. Itt csak egyesével lakhatnak a szobákon. Elvileg ez megoldható, mivel sok középiskolai osztály ezekben a járásokban még nem járhat iskolába. De ha mégsem lehet megoldani, akkor itt is ugyanaz érvényes, ami a fentebb leírt rózsaszín járásokban.
Ráadásul pontosan ugyanez lesz a szabály, ha fokozatosan javul a helyzet, és már lesznek narancsszínű, majd sárga járások is. Tehát gyakorlatilag ma a piros járásokban is úgy működnek a kollégiumok, mint amikor majd három fokkal jobb lesz a helyzet, és fokozatosan rózsaszínre, narancsszínűre, majd sárgára vált a járás.