Felhívások Hazai hírek

Egyetemen tanuló diákok értékelhetik iskolájukat

Egyetemen tanuló
Egy több éves ötlet öltött konkrét formát a napokban. A Szlovák Egyetemi Akkreditációs Ügynökség egy olyan felmérést tett közzé, mely egyetemen tanuló diákok véleményére kíváncsi.

A Szlovák Egyetemi Akkreditációs Ügynökség

Az „Akadémiai negyedóra” diákfelmérés célja rendszerszinten és összehasonlítható módon felmérni a szlovákiai egyetemi hallgatók elégedettségi szintjét a tanulmányaikkal és a diákélettel kapcsolatban. A felmérést a Szlovák Egyetemi Akkreditációs Ügynökség (SZEAÜ), mint független közszolgálati intézmény végzi, amelynek feladata a felsőoktatási intézmények minőségének és hatékonyságának felügyelete. A felmérésbe minden alap-, mester és mérnöki, valamint kombinált képzésben részt vevő hallgató bekapcsolódhat.

Külön örömöm, hogy Lovász Bálint segítségével az akkreditációs ügynökség ezt az átfogó és méreteiben párját ritkító projektet magyarul is közzétette. Ezzel azok a szlovákiai magyar diákok is részt vehetnek benne, akik amúgy meg se találták volna a kérdőíveket…, így lehetőségük van anyanyelvükön kifejteni véleményüket. Mivel az ügynökség őszinte visszajelzéseket vár biztosítja az anonimitást. A felmérésben részt vevők adatai, elérhetőségei nem kapcsolódnak össze a válaszokkal – hogy senki (beleértve az ügynökséget, vagy éppen az iskolákat) számára ne legyen elérhető, a konkrét válaszok mely konkrét személyhez köthetőek.

A felmérés online kérdőív formájában zajlik. A válaszadókat elsősorban a Központi Hallgatói Nyilvántartásban (CRŠ) szereplő e-mailben szólítják meg. A kérdőívbe a hallgatók csak hitelesítés után léphetnek be, tehát vagy a címükre továbbított egyedi hivatkozás révén, vagy iskolai e-mail-címük megadásával. A felmérés négy nyelvi változatban készült: szlovák, magyar, ukrán és angol. Emellett készült egy változat a látássérült diákok számára.

Szlovákia jövője szempontjából fontos a felsőoktatás minősége. Meggyőződésünk, hogy a felsőoktatási intézményeknek vonzó feltételeket kell biztosítaniuk a fiataloknak mind tanulmányaikhoz, mind a sikeres élethez. Ezért vesszük figyelembe a diákok véleményét, tehát a te véleményedet is a felsőoktatási intézmények minőségének értékelése során.

A kapott visszajelzések első alkalommal válnak hivatalos kiindulóponttá az egyetemek minőségének értékelésében. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy a diákok véleményükkel befolyásolják saját iskolájuk színvonalát is. A felmérés a felsőoktatási intézmények akkreditációjának egyik alapanyaga, a válaszoknak tehát komoly súlya van! A felmérés célja a hazai felsőoktatás minőségének javítása, ezért tárgyal majd az ügynökség az illetékesekkel az oktatás feltételeinek minőségéről: legyenek azok jogszabályi változások, vagy az oktatás finanszírozásának kérdése. Most először fordul elő, hogy a hallgatók véleményének a valóságban is súlya és hatása lesz.

A felmérés eredményeit 2021 júniusában nyilvánoságra hozzák. Ebből pontosan megtudható lesz hol helyezkednek el a sorban az egyes iskolák.

A felmérésről magyar nyelven tájékozódhat a prieskum.saavs.sk/hu oldalon.

Egyetemen tanuló